Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dřevěný kostel sv. Mikuláše je jako nový, na začátku července se otevře veřejnosti

Po letech restaurování se veřejnosti zpřístupní dřevěný kostelík z počátku 17. století. Poprvé se na něj můžete přijít podívat 2. července.

Restaurátorské práce na opravě dřevěného kostela svatého Mikuláše z počátku 17. století v Hradci Králové jsou u konce. Veřejnosti se kostelík po téměř tři roky trvající kompletní rekonstrukci otevře 2. července. Oprava stála 14,5 milionu korun bez DPH, řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Památkově chráněný kostel patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě.

Kostelík byl původně postaven v obci Habura na východním Slovensku. Vpolovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od kteréjej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostel byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskovýchsadech. Od té doby žádnou větší opravou neprodělal.

Původně radnice mínila, že by kostelík mohla otevřít již loni na podzim. „Zdůvodu náročnosti restaurátorských prací bylo jeho otevření pozdrženo,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek. Připomněl, že kostel byl v roce 1935 pořízen z odměny za úřadování starosty Josefa Pilnáčka, kterou si nenechával vyplácet. Nynější opravu město hradilo především z vlastních peněz, od ministerstva kultury získalo dotaci 760.000 korun.

Stavbaři na kostelíku vyměnili šindelovou střechu, opravili podlahy a trámy, restaurovali malovanou výzdobu a inventář. Celý kostel byl zahřátím ošetřen proti dřevokazným škůdcům. Stavba dostala moderní požární a bezpečnostní zabezpečovací systém a hasicí zařízení. Systém z trubek, hadiček, čidel a ventilů je vedený v dutém prostoru mezi vnějším opláštěním a roubenou konstrukcí.

Kostel byl na Slovensku postaven z jedlových trámů, které byly podle dendrochronologických studií pokáceny v letech 1598 až 1607. Město HradecKrálové jej před válkou koupilo za tehdejších 12.000 korun. „Celá akce v roce 1935 od nabídky, výběru na místě, odsouhlasení úřady na Slovensku a v zastupitelstvu v Hradci Králové, rozebrání, převoz a postavení v Hradci Králové až po ukončení stavby trvala pouze tři a půl měsíce,“ uvedla Šmídová.

Od 2. července návštěvníky čekají komentované prohlídky s průvodcem, které potrvají do konce září. V týdnu od 2. do 7. července budou prohlídky v úterý, ve středu a ve čtvrtek začínat ve 14:00, 15:00 a v 16:00. Od pátku do neděle budou prohlídky ve 13:00, 14:00 a 15:00. Následně do konce září budou prohlídky od pátku do neděle. Za půlhodinovou prohlídku zaplatí dospělí 80 korun, děti 50 korun. Snížené vstupné pro seniory, studenty a zdravotně postižené bude 70 korun.

Autoři | Foto Město Hradec Králové

Štítky kostel, sv. Mikuláše, oprava, Hradec Králové, Slovensko, střední Evropa, Alexandr Hrabálek, Kostel svatého Mikuláše, Josef Pilnáček, Malá Poľana

Dřevěný kostel sv. Mikuláše je jako nový, na začátku července se otevře veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.