Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hlavní cenu horolezeckého filmového festivalu získal film o ukrajinských lezcích

Hlavní cenu 41. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují získal americký snímek Climbing Never Die režisérů Matta Grooma a Nicka Rosena. Vypráví o komunitě mladých ukrajinských lezců na umělé stěně v době války.

Na letošním ročníku přehlídky, která trvala od čtvrtka do dneška, se promítalo 43 snímků od autorů ze 12 zemí. Z toho 35 filmů bylo soutěžních. Festival navštívilo kolem 9000 lidí.

Cenu za nejlepší lezecký a horolezecký film získal český snímek Simply Beautiful režiséra Tomáše Galáska o expedici Marka Holečka a Matěje Bernáta v Nepálu. Cenu za nejlepší film o horských sportech a dobrodružství si odnesl švýcarský snímek La Roche o švýcarském slalomáři Marcu Rochatovi. Cenu poroty získal francouzský film Chronoception o zasněženém objevování divoké a odlehlé krajiny na hranicích Kyrgyzstánu a Číny v jedinečném a stylovém zpracování.

Filmovou kolekci pro letošní festival organizátoři vybírali ze 150 snímků od autorů z celého světa. Součástí festivalu byl i široký doprovodný program čítající desítky akcí na šesti místech ve městě. Složený byl z přednášek, talkshow, koncertů, besed, výstav, lezeckých a běžeckých závodů, cvičení jógy. V pátek a v sobotu byly například na programu závody v boulderingu. V sobotu v Teplicích besedovala horolezkyně Monika Benešová, která letos v květnu zdolala Mount Everest.

Filmovou přehlídku v Teplicích založil v roce 1981 horolezec a fotograf Miroslav Šmíd, který v roce 1993 tragicky zahynul při výstupu na Lost Arrow v Yosemitském národním parku v Kalifornii. Před lety pořadatelé umožnili účast na přehlídce nejen čistě horolezeckým filmům, podmínkou však zůstává, že snímek musí zachycovat aktivní sport v přírodě. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem MHFF

Štítky ČR, film, horolezectví, festival, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní cenu horolezeckého filmového festivalu získal film o ukrajinských lezcích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.