Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Do podzemí Sněžky se už zájemci o srpnových víkendech neodstanou

Zájem o prohlídky historického dolu Kovárna v Obřím dole v Krkonoších po rozšíření návštěvnické trasy je značný. Důl Kovárna se pro veřejnost otevřel po šesti letech. Místo dosavadních dvou návštěvnických tras nabízí trasu jednu.

"Exkurze jsou na individuální objednávku a první byla 4. července. Je možná jen jedna exkurze denně. Další jsou objednané nepravidelně," sdělil Radko Tásler ze společnosti Speleo Albeřice, která podzemí Sněžky před lety zpřístupnila. Exkurzi je nutné dohodnout nejméně 14 dnů dopředu pro skupinu nejvýše 12 lidí na adrese speleoalberice@volny.cz. Skupinové vstupné je 12.000 korun, a to i pro skupinu s menším počtem účastníků. "Zájem je obrovský, ale hlavně na srpen. To jsou víkendy již obsazeny a brzy bude obsazeno vše," uvedl Tásler.

Provoz potrvá do konce září a datum prohlídky včetně přesného času vstupu do podzemí je nutné dohodnout vždy individuálně. Na podzemní exkurzi jeskyňáři účastníkům zapůjčí přilbu s čelovou lampou a rukavice. Podle nich je nutné mít teplé oblečení a pevnou obuv, protože v podzemí je okolo devíti stupňů, velká vlhkost a průvan. V podzemí při exkurzi návštěvníci stráví dvě až tři hodiny. "Reakce návštěvníků jsou podobné jako dříve, zájem mají o všechno a vždy se diví, jak je to velké," dodal Tásler.

Celkové náklady na obnovu a zpřístupnění historického dolu jsou přes 19 milionů korun, z toho asi 85 procent pokryla evropská dotace. Podstatou projektu bylo uvolnění zavalené štoly Prokop, rozšíření prohlídkové trasy a vytvoření expozice věnované geologickému profilu lokality Kovárna v nitru Sněžky a kulturním a historickým souvislostem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kudy z nudy

Štítky ČR, turistika, historie, hornictví, Obří důl, Sněžka, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do podzemí Sněžky se už zájemci o srpnových víkendech neodstanou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.