Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na folklorní festival v Červeném Kostelci zamíří soubory z Česka i zahraničí

Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec nabídne soubory nejen z Česka a Slovenska, ale představí také Poláky, Portugalce i soubor z Kapverdských ostrovů. Součástí programu bude vyhlášení Mistra tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje. Osmašedesátý ročník festivalu začne ve středu 17. srpna a potrvá do neděle 21. srpna.

"Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec se svou kvalitou dostal do povědomí zahraniční veřejnosti jako jeden z významných evropských mezinárodních festivalů, náš kraj mu udělil trvalou záštitu a dlouhodobě jej podporuje," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Program začne ve středu večer slavnostním udělením titulů Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, jímž kraj oceňuje řemeslníky, kteří udržují a předávají dál umění starých mistrů. Na to naváže koncert vokální skupiny 4TET pod širým nebem.

"Ve čtvrtek od 18:00 se představí zúčastněné folklorní soubory. Například z jihozápadních Čech přijede do Červeného Kostelce Soubor písní a tanců Jiskra, v jehož repertoáru jsou lidové písně a tance v Plzeňska, Žinkovska a Chodska," uvedl Lukáš Vaníček z tiskového oddělení hejtmanství.

Kulturní dědictví oaxacanských národů předvede soubor Ballet Folklórico Tradicional del Estado de Oaxaca z Mexika. Soubor se věnuje tancům, které identifikují každou etnickou skupinu vnitrozemního státu Oaxaca, uvedli v tiskové zprávě zástupci kraje.

"Soubor Bawtuquinhas PBS pak divákům ukáže vliv rytmů a zvuky afrických bubnů v hudbě. Zejména rytmy, které vznikly ze setkání Evropanů a Afričanů na Kapverdských ostrovech, odkud pochází," uvedl Vaníček.

V sobotu bude ve festivalovém areálu řemeslný jarmark, dílny pro děti i dospělé a dětská herní zóna. Od 17:00 zahraje kapela Klapeto a od 19:00 vyvrcholí festival galapředstavením všech zúčastněných souborů. Na neděli je naplánován festivalový průvod ulicemi města, který vyrazí v 10:00 a od 13:00 začne Loučení s festivalem. Více informací o programu je na webu.

Festival v Červeném Kostelci patří mezi nejvýznamnější festivaly v Evropě. Jeho tradice sahá do roku 1952, kdy se konaly folklorní slavnosti u zříceniny Rýzmburk nad Babiččiným údolím. Od roku 1993 festival hostí Červený Kostelec v přírodním areálu u divadla J. K. Tyla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Červený Kostelec

Štítky ČR, zábava, hudba, festival, folklor, Červený Kostelec, Česko, Kapverdy, Královéhradecký kraj, Slovensko, tanec, Martina Berdychová, Východočeši, Divadlo J. K. Tyl, Mexiko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na folklorní festival v Červeném Kostelci zamíří soubory z Česka i zahraničí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.