Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam o víkendu? Na Kuronské slavnosti, Nábřeží gurmánů nebo Festival bez domova

Na tento víkend připadají Dny evropského dědictví, proto se konají historické slavnosti a řada neobvyklých zámeckých prohlídek. Kromě toho vás také pozveme na dvě gurmánské akce, na projížďku na kole nebo na originální festival (nejen) o bezdomovectví.

Náchodský zámek tuto sobotu láká na Kuronské slavnosti na počest Kuronského a Zaháňského vévody Petra Birona. Celý zámek a přilehlá nádvoří se navrátí do dob vlády Petra Birona, který významně přispěl ke kulturnímu i sociálnímu rozkvětu celého panství. Připravený je celodenní bohatý kulturní program s divadelním představením, koncerty, řemeslnými trhy nebo akcemi pro děti. Letošní novinkou v rámci Dnů evropského dědictví jsou kostýmované zkrácené prohlídky apartmá Petra Birona a jeho manželky. Malí i velcí návštěvníci na nich uslyší zajímavosti a příběhy ze života vévodské rodiny.

Speciální prohlídky s názvem „Příběh zámku a zámek příběhů“ pořádají v sobotu i v Ratibořicích, jedná se o prohlídky s rozšířeným odborným výkladem zkušeného průvodce. Délka prohlídek bude 90 až 120 minut, jejich začátek je naplánovaný na 16. a 17. hodinu. Rodiče by měli podle organizátorů zvážit účast dětí do 12 let. Vstupenky je potřeba rezervovat předem.

Komentované oživlé prohlídky nachystali na sobotu v Josefově. Návštěvníky tu seznámí nejen s historií pevnostního města, ale i s životem vojáků. Prohlídky tu budou probíhat od 9 do 17 hodin.

Za dobrým jídlem můžete v sobotu vyrazit na hradeckou náplavku, kde se od 10 do 18 hodin bude konat Nábřeží gurmánů s podtitulem Chuť podzimu. V centru města se setkají milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, profesionální prodejci a drobní farmáři. Návštěvníci se mohou těšit a pokrmy z různých koutů světa.

Na gurmány bude zaměřená i akce na Ekofarmě Bošina na Broumovsku – Poznej svého farmáře. Letošní ročník je zaměřený především na ekologické zemědělství a bude se tu prezentovat šest farem. Akce potrvá od 10 do 16 hodin.

Za sportem můžete vyrazit v neděli do Hradce Králové, kde se koná dvacátý ročník akce Město na kolech. Vyrazit mohou sportovci i nesportovci, čeká je zhruba šestikilometrová projížďka městem po vyznačené trase. Registrace je od 9 hodin, start od 10 hodin od plaveckého bazénu.

V Nemocnici Třebíč v sobotu pořádají den otevřených dveří, v rámci kterého zde budou mít klaunskou ambulanci/šapitó zdravotní klauni, kteří ošetří všechny kolemjdoucí, morouse a pacienty trpící akutní skleslostí. Lék Humorin tu budou předepisovat od 10 do 12 hodin a od 13:30 do 16 hodin.

A pracovníci Domu Matky Terezy zvou v sobotu na 5. ročník Festivalu bez domova, festivalu o hudbě, o bezdomovectví a o životě. Na Kavčím plácku v Hradci Králové bude živá hudba, módní přehlídka nebo program pro děti.

Ohodnoť článek

Foto Zámek Náchod | Zdroj Charita HK, zámek Náchod, Kudy z nudy

Štítky akce, víkend, prohlídka, zámek, slavnost, jídlo, Město na kolech, gurmánský festival, Dny evropského dědictví, Petr Biron, Hradec Králové, Nemocnice Třebíč, Ratibořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Na Kuronské slavnosti, Nábřeží gurmánů nebo Festival bez domova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.