Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Název obce Prasek není podle slova „prase“, ale „průsek“. I to prozradí nová kniha

V Prasku u Nového Bydžova pokřtili novou knihu, která mapuje dějiny obce od doby kamenné až po současnost. Čtenáři se dozví o historii zdejších domů i zajímavosti ze společenského života. Křest měl původně proběhnout už v listopadu loňského roku, ale kvůli epidemii koronaviru byl zrušen.

Iniciátorem nápadu se stala knihovnice a zastupitelka obce Marie Chladová, která následně oslovila autory Jiřího Pavlíka, Radka Pokorného a Miloslava Mikulku s myšlenkou sepsání dějin rodné vsi. Na knize se podílela i řada dalších místních, někteří poskytli cenné písemnosti, další zase fotografie dokumentující život v obci zejména ve 20. a 21. století. Někteří také finančně přispěli na vydání knihy. Historickou publikaci pak finančně podpořil i Královéhradecký kraj.

„Málokdo ví, že název obce nevznikl ze slova „prase“, ale ze slova „průsek“, což ostatně vyobrazuje i obecní znak,“ uvádí Královéhradecký kraj jednu ze zajímavostí z knihy.

Prasek leží zhruba pět kilometrů východně od Nového Bydžova, aktuálně tu žije 614 obyvatel. V obci je škola, školka nebo například zajímavá kaple v novogotickém stylu. První zmínka o obci pochází už z roku 1312.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj | Zdroj Královéhradecký kraj, obec Prasek

Štítky Prasek, Nový Bydžov, kniha, křest, historie, pandemie covidu-19, Jaroslav Kvapil, Radek Pokorný, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Název obce Prasek není podle slova „prase“, ale „průsek“. I to prozradí nová kniha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.