Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zítra startuje divadelňák. Venku bez roušek, ale s testem v oploceném areálu

REGIONY – Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové bude prvním festivalem tohoto rozsahu, který se po více než roční kulturní pauze uskuteční. Konat se proto bude za jasně daných podmínek – areál bude oplocený a dovnitř se dostanou jen testovaní, očkovaní nebo ti, kteří covid prodělali v minulých měsících.

Tradiční červnový divadelní festival se v Hradci Králové nakonec uskuteční, i když budou muset jeho návštěvníci splnit a dodržovat podmínky určené ministerstvem zdravotnictví. V loňském roce se kvůli protikoronavirovým opatřením festival neuskutečnil vůbec. Místo něj pořadatelé přišli s alternativní scénou pod názvem Letos jinak, která byla na Flošně.

„Většina festivalu se odehrává v samotném historickém centru Hradce Králové. Organizace festivalu proto probíhá v úzké koordinaci s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje. Všechny akce se uskuteční podle aktuálně platných nařízení, což u vnitřních představení znamená například 50% kapacitu sálu a dodržování rozestupů v hledišti” říká Tomáš Jarkovský, ředitel Divadla Drak, které je jedním ze tří spoluorganizátorů. Dalšími organizátory jsou Klicperovo divadlo a kulturní neziskovka Kontrapunkt.

Omezení se dotknou i venkovního programu, který bude z velké části opět probíhat v Žižkových sadech. Celý areál bude oplocený a dovnitř se dostane pouze ten, kdo se prokáže antigenním nebo PCR testem, dokladem o provedeném očkování nebo prodělaném onemocnění covid-19.

Ti, kteří vyrazí na představení do vnitřních prostor, budou muset mít navíc po celou dobu představení nasazený respirátor bez výdechového ventilu, a to minimálně respirátor třídy FFP2 nebo KN95.

„Vytvořili jsme systém, kdy se návštěvníci prokáží a akreditují jednou při prvním vstupu na jakékoliv představení nebo u vchodu do areálu a poté až v případě, pokud jim vyprší platnost testu. Následně se již budou prokazovat jen vydanou akreditační kartičkou, která bude platit pro přístup na všechna místa v rámci oficiálního i doprovodného programu,” popisuje systém akreditací ředitelka kulturní neziskovky Kontrapunkt Barbora Hodonická

„Nastavená opatření nebereme na lehkou váhu, budeme vůbec prvním festivalem tohoto rozsahu, který se po více než roční kulturní odmlce uskuteční,“ říká ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková s tím, že organizátoři jsou připraveni pružně reagovat na veškeré změny a v případě rozvolnění i aktuálně uvolňovat pravidla na festivalu.  

Šestadvacátý ročník ponese nový název: REGIONY – Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové. „Při výběru jsme kladli velký důraz na zachování kontinuity a odkazu celé pětadvacetileté historie. Nový název tak zcela záměsně navazuje na původní trojslovné označení Divadlo evropských regionů,“ uvádí Eva Mikulková.

Festival letos během osmi dnů nabídne 265 představení, performací, koncertů a projekcí. Kromě četných českých mimopražských divadel se na festivalu i letos představí řada zahraničních souborů, například Národní divadlo Maribor ze Slovinska, divadelní soubor z Wroclawi nebo soubor La Muett/e z francouzského Nancy.

Divadelní festival ale nabídne i program pro děti, a to řadu pohádek nebo například Montessori dílny a tvoření.

Kromě Žižkových sadů bude venkovní program například na terasách kolem náměstí, na Kavčáku, v Kopečku, na podloubí Velkého i Malého náměstí, na Gočárově schodišti nebo v letním kině Širák. Kompletní program festivalu návštěvníci najdou na oficiálních webových stránkách.  

Ohodnoť článek

Foto REGIONY – Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové

Štítky divadelní festival, regiony, kultura, open air, divadlo, Žižkovy sady, divadelňák, testování, koronavirus, Hradec Králové, festival, představení, Klicperovo divadlo, Tomáš Jarkovský, Krajská hygienická stanice, Divadlo evropských regionů, Divadlo Drak, CO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra startuje divadelňák. Venku bez roušek, ale s testem v oploceném areálu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.