Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Viry v hradecké MHD pravidelně ničí ozon, folie proti covidu se neosvědčily

V době pandemie Dopravní podnik města Hradce Králové pro bezpečnost cestujících denně dezinfikuje všechny své vozy. Zhruba jednou měsíčně také celý interiér vyčistí ozonem, který působí jako prevence šíření bakterií i virů. Dopravnímu podniku se ozon osvědčil víc než testované samolepící fólie.

Cesta hromadnou dopravou je od 1. září kvůli omezení nákazy koronavirem možná jen se zakrytými dýchajícími cestami. Dopravní podnik města Hradce Králové (DPM HK) navíc denně provádí důkladnou očistu všech vozů, aby cestování veřejnou dopravou bylo bezpečné.  

„Funguje zvýšený rozsah úklidu a dezinfekce vozů MHD v rámci jejich každodenní očisty prostředkem, který má baktericidní, fungicidní, virucidní a tuberkulocidní účinek. Na každém voze jsou při pečlivém úklidu interiéru speciálně ošetřená exponovaná místa – dotykové plochy, madla na křídlech dveří, madla sedadel, rámy okolo oken a boční obkladové panely,“ uvádí vedoucí marketingu DPM HK František Meduna.

Každé tři až čtyři týdny dopravní podnik provádí ošetření vozidel ozonem, který působí jako prevence proti šíření bakterií, virů a kvasinek. „Ozon O3 je přírodní čistící a desinfekční látka. Je to dosud nejsilnější oxidační činidlo na Zemi, které je používáno v mnoha oblastech, jako je lékařství, zemědělství, potravinářský průmysl atd. Neexistuje žádný virus, bakterie, plísně, houby a žádný druh zápachu, které by odolaly působení ozonu, který se dostane bez obtíží i na jinak nedostupná místa,“ vysvětluje Meduna.

DPM HK na jednom z vozů testoval také speciální bezpečnostní antimikrobiální samolepící ochranné folie Coversafe, které používají například v MHD v Liberci. Fólie má podle výrobce zlikvidovat téměř sto procent všech bakterií a virů, včetně koronaviru. „Nakonec jsme se rozhodli tuto možnost nevyužít, přece jen jde stále o novinku, která ještě není plně a dlouhodobě ověřená v praxi denního provozu MHD a také je i poměrně finančně náročná,“ říká Meduna.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPM HK

Štítky MHD, Hradec Králové, dezinfekce, ozon, koronavirus, městská hromadná doprava, dopravní společnost, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viry v hradecké MHD pravidelně ničí ozon, folie proti covidu se neosvědčily  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.