Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silničáři začínají sčítat intenzitu dopravy na silnicích a dálnicích

Na českých silnicích začalo sčítání intenzity dopravy, které potrvá přibližně čtyři měsíce. Přes 4000 lidí, nazývaných jako sčítači, bude až do konce října sledovat provoz na téměř 6500 úsecích silnic všech tříd. Tedy i těch v Královéhradeckém kraji.

Výsledky sčítání poslouží jako podklad pro přípravu dopravních staveb a rozhodování centrálních institucí i krajů. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za něj zaplatí 48,8 milionu korun.

Sčítání dopravy se opakuje zhruba jednou za pět let. Podle posledního sčítání, které proběhlo v roce 2016 provoz na českých dálnicích od roku 2010 vzrostl o 11 procent. U silnic prvních a nižších tříd o 13 procent.

Sčítači začínají hlavně na menších silnicích druhých tříd, na dálnicích by měli začít zítra

Sčítání mělo být původně započato na jaře sběrem dat. Kvůli pandemii koronaviru, která v uplynulých měsících ovlivnila dopravu v republice, se ale ŘSD dohodlo s dodavatelem zakázky, konsorciem firem pod vedením brněnského Centra dopravního výzkumu, na jeho přesunutí na příští rok.

Prázdninová a podzimní část se ale poté, co se vrátil provoz na silnicích do normálu, uskuteční už letos.

Údaje ze sčítání dopravy jsou určeny kromě ŘSD primárně pro ministerstvo dopravy a kraje. Poskytne jim to nejen informace o zatížení dálniční a silniční sítě, ale poslouží i pro projektovou a investiční přípravu nových silničních staveb a posuzování vlivu dopravy na životní prostředí.

Ohodnoť článek

Štítky silnice, sčítání, ŘSD, kraje, sčítači, doprava, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Královéhradecký kraj, pandemie covidu-19, Centrum dopravního výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři začínají sčítat intenzitu dopravy na silnicích a dálnicích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.