Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na dálnici D11 proběhla policejní dopravně bezpečnostní akce. Co dvacet minut to jeden přestupek

Policisté se při čtvrteční dopravně bezpečnostní akci na dálnici D11 nestačili divit. Během pěti hodin zaznamenala zhruba dvacítka policistů přestupky ke kterým docházelo každých dvacet minut. Nejčastěji šlo o používání mobilního telefonu za jízdy. V kontrolách tak budou i nadále pokračovat.

„Pokud si uvědomíme, že policisté nekontrolují každý automobil na silnici a každý přestupek musí řešit několik minut, je to poměrně vysoké číslo,“ říká policejní mluvčí Lucie Konečná. Mezi nejčastější přestupky na dálnici patřilo držení mobilního telefonu, pár řidičů si na dálnici i zastavilo, jiní neměli zapnuté bezpečnostní pásy, nebo jeli příliš rychle.

Policisté se problematice bezpečnosti na našich silnicích přitom intenzivně věnují. Od začátku roku v kraji zahynulo při dopravních nehodách podle statistik nehodovosti 11 lidí. „To je sice oproti 17 v loňskému roce o 6 osob méně, ale když si uvědomíme, že v období nouzového stavu veřejnost příliš necestovala, ani tato bilance není příliš příznivá," doplňuje Konečná.

Nejčastější porušování zákona

Mezi časté prohřešky řidičů patří řízení auta pod vlivem alkoholu nebo drog. Jiní porušují zákon tím, že se plně nevěnují řízení a telefonují během jízdy. „Řidiči mají potřebu okamžitě reagovat na příchozí hovor či sms a neuvědomují si, jak málo stačí k zavinění dopravní nehody, která vždy nemusí končit jen pomačkanými plechy,“ dodává Konečná.

Přesto, že byl v době nouzového stavu na silnicích daleko nižší provoz, policisté z Královéhradeckého kraje evidují v porovnání s loňským rokem za stejné období podobný počet přestupků za rychlost. To je další z častých prohřešků, který v některých případech končí i tragicky.

„Z důvodu ochrany zdraví našich policistů, ale i veřejnosti jsme tyto přestupky v tuto dobu však neřešili na místě, ale záznamy o nich jsme předávali k řešení příslušnému správnímu orgánu,“ říká mluvčí.

Kvůli dlouhodobě přetrvávající nekázni řidičů na silnicích, budou policisté v běžných kontrolách i větších dopravně bezpečnostních akcích v kraji pokračovat. 

 

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, dopravně bezpečnostní akce, D11, přestupek, dálnice, Dálnice D11, silnice, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dálnici D11 proběhla policejní dopravně bezpečnostní akce. Co dvacet minut to jeden přestupek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.