Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Deštné uvažuje o větším parkovišti na Šerlichu. Kapacita v zimě kvůli lyžařům vůbec nestačí

Deštné v Orlických horách na Rychnovsku usiluje o rozšíření parkoviště v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou. Parkovací kapacity jsou hlavně v zimní sezoně nedostatečné, auta lyžařů často komplikují průjezd po silnici II/311 mezi střediskem v Deštném a Orlickým Záhořím. ČTK to řekli zástupci obce a hradeckého kraje. Šerlich je oblíbeným nástupem na běžkařské trasy. Parkují tam i návštěvníci nedalekého lyžařského střediska na polské straně hranice.

"Rozšíření parkoviště máme v územním plánu, v majetku obce jsou už i potřebné pozemky. Pro stovku aut je to tam určitě, ale musíme také zajistit, aby se měly kde otočit skibusy. Někdy tam parkují také autobusy. Větší parkoviště je potřeba," řekla starostka Deštného Alena Křížová.

Podle ní jde podobně jako v okolí atraktivních Adršpašsko-teplických skal na Náchodsku, kde pro změnu doprava kolabuje v létě kvůli návalu polských turistů, o regionální problém. O možném řešení chce proto jednat s Královéhradeckým krajem. "Sami na to nestačíme. Musíme vyřešit, kdo to bude spolufinancovat," řekla Křížová.

Také hejtmanství považuje dopravní situaci v oblasti Šerlichu v zimě za špatnou. Když se parkovací kapacity naplní, vozidla parkují, kde se dá, hlavně podél silnice II/311. "Doprava tam pak kvůli nezodpovědným řidičům, kteří odstavují vozidla mimo vyhrazené parkoviště přímo na silnici, často kolabuje. Dispečeři zimní údržby tam zejména o víkendech řeší problematický průjezd sypačů," řekl Michal Friček z kanceláře hejtmana.

K odlehčení Šerlichu by mohlo přispět i nedávno zprovozněné parkoviště v Orlickém Záhoří. "Nabízí se možnost, aby na Šerlich zajížděla autobusová kyvadlová doprava. Totéž řešení by bylo vhodné i ze strany od Deštného," uvedl Friček.

Situace v horském sedle u Šerlichu se zhoršila v posledních letech v souvislosti s rozvojem lyžařského střediska na polské straně hranice v obci Zieleniec. Přes Šerlich jezdí také množství vozidel od Orlického Záhoří, včetně polských návštěvníků střediska v Deštném.

Oblast Šerlichu získala na atraktivitě také poté, co byla loni na Velké Deštné otevřena nová rozhledna. Nejlépe dostupná je právě od parkoviště u silnice. Přes zimu by měla být kvůli bezpečnosti návštěvníků uzavřena.

Autoři | Foto snow.cz

Štítky ČR, automobilová, rekreace, stavby, Orlické hory, FOTO, zima, silnice, Deštné v Orlických horách, Orlické Záhoří, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Náchod, lyžař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deštné uvažuje o větším parkovišti na Šerlichu. Kapacita v zimě kvůli lyžařům vůbec nestačí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.