Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vlekaři ve Špindlerově Mlýně měli loni rekordní tržby i zisk

Společnost Melida, která provozuje největší český skiareál ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších, v účetním roce 2017/2018 zvedla tržby o 11 procent na rekordních 437 milionů korun. Zisk společnost zvýšila o 19 procent na dosud nejvyšších 59 milionů korun z předchozích 49,7 milionu korun. Údaje se týkají hospodářského roku od 1. listopadu 2017 do 31. října 2018. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost založila do Sbírky listin.

Melida si špindlerovský skiareál s 25 kilometry sjezdovek pronajala v listopadu 2012 od sportovních svazů za roční nájemné 43,8 milionu korun, které se v dalších letech zvyšuje podle inflace. Původní doba pronájmu v délce 20 let byla v březnu 2018 dodatkem smlouvy prodloužena do roku 2057, tedy na 45 let.

Od převzetí skiareálu v roce 2012 Melida roční tržby zvedla přibližně o 200 milionů korun a do konce října 2018 vytvořila souhrnný zisk přes 260 milionů korun. Kromě růstu tržeb za prodej skipasů firma významně zvýšila i tržby z restauračních provozů, z půjčoven a prodejen sportovního vybavení a z reklamy. Do nových lanovek, zasněžování, restaurací a služeb pro lyžaře Melida od roku 2012 investovala stovky milionů korun.

Tržby z prodeje jízdenek na lanovky a vleky Melida v účetním období 2017/2018 zvýšila meziročně o šest procent na 291 milionů korun. Z gastronomických provozů měla tržby 60 milionů korun, z půjčoven a obchodů přes 33 milionů korun a za reklamu utržila přes 23 milionů korun. Průměrný počet zaměstnanců společnost zvýšila o třetinu na 148 z předchozích 111 lidí.

Hlavní chystanou investicí Melidy je řadu let plánované propojení lyžařských areálů Medvědín a Svatý Petr v odhadované ceně až jedné miliardy korun. Oba areály má propojit soustava lanovek a sjezdovek s centrálním terminálem u Labské přehrady. Příprava projektu je nyní ve fázi procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

V zimní sezoně 2018/2019 byla cena jednodenního skipasu ve Špindlerově Mlýně v hlavní sezoně při koupi na pokladně 1000 korun, v zimě 2017/2018 to bylo 890 korun. Ceny pro nadcházející zimu 2019/2020 skiareál teprve oznámí.

Akcionáři Melidy jsou s rovnocennými podíly pražské společnosti Carepar a SMMR. Ve firmě Carepar má podíl ve výši 19 procent slovenská společnost Tatry Mountain Resorts, za níž stojí slovenský miliardář Igor Rattaj. Podle dřívějších informací médií ve vlastnické struktuře Melidy působí i někdejší generální ředitel ČEZ Martin Roman či miliardář Michal Korecký.

Autoři | Foto Skiaréal Špindlerův Mlýn

Štítky ČR, služby, rekreace, vleky, firmy, Melida, Špindlerův Mlýn, TABULKA, Krkonoše, zima, lanová dráha, Carepar, Martin Roman, Michal Korecký, Igor Rattaj, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři ve Špindlerově Mlýně měli loni rekordní tržby i zisk  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.