Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řeku Orlici v hradeckém kraji vodáci hojně využívají denně

Řeku Orlici v Královéhradeckém kraji denně zaplní desítky vodáků. Okolní půjčovny lodí si na nezájem stěžovat rozhodně nemohou. Provozovatelé některých z nich označují letošní sezonu za lepší než loňskou. Vodáci v kraji nejčastěji míří na Orlici, nejvytíženější úsek je mezi Kostelcem nad Orlicí a Krňovicemi.

"Víkend je potřeba si zarezervovat minimálně týden předem. Jinak můžete přijít i na blind, ale kdo chce mít jistotu, lepší je předem si zavolat. Většina lidí, tak 60 procent, nasedá přímo u nás v Týništi. Hodně jezdí rodiny s dětmi," řekla novinářům Lucie Skalická z půjčovny v Týništi nad Orlicí. Podle ní je zájem srovnatelný s loňskou sezonou, také vody je letos přibližně stejně.

"Divoká Orlice má asi týden tři centimetry podstav, takže tam zavážíme vodáky minimálně. Tichá Orlice a spojená Orlice je ale v pořádku. Na Tiché Orlici zavážíme nejdál do Chocně," podotkla Skalická.

Dál proti proudu má v Kostelci nad Orlicí na Divoké Orlici půjčovnu lodí Libor Borůvka. Přestože podle vodáckého webu je v Královéhradeckém kraji sjízdná Orlice až v úseku z Týniště a pak také část Tiché Orlice, která ale zasahuje i do sousedního Pardubického kraje, nestěžuje si. Označil sezonu z hlediska zájmu i vody dokonce za lepší, než byla ta minulá. Podle něj je Divoká Orlice sjízdná už od Kostelce.

Letos je řeka sjízdnější než loni

"Od nás je řeka sjízdná celoročně, nikdy se nestalo, že by to nebylo možné, i když vodočty někdy říkají něco jiného. Vím, co říkám, bydlím u řeky, půjčuju lodě, takže mám přehled. Letos je to určitě lepší než loni. Zájem se zvyšuje, vodáctví se stává opět módou, jako v zimě lyžování," řekl novinářům Borůvka.

Největší zájem je podle něj o víkendech. "Je to dané také tím, že Orlice není řeka, která by byla na týden", dodal na závěr.

Podle vodáckého webu je v Královéhradeckém kraji sjízdná také část Metuje na Náchodsku, a to od Nového Města, tzv. stará řeka. Limitní hodnoty jsou pro vodáky na řece Úpě od České Skalice na Náchodsku a také na Labi pod Dvorem Králové. Ostatní toky v hradeckém jsou podle webu pro vodáky nesjízdné.

Autoři

Štítky ČR, voda, rekreace, turistika, vodáci, Rychnovsko, FOTO, Královéhradecký kraj, Kostelec nad Orlicí, Orlice, Týniště nad Orlicí, Divoká Orlice, Tichá Orlice, okres Náchod, Choceň, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeku Orlici v hradeckém kraji vodáci hojně využívají denně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.