Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Trutnově se změní názvy autobusových zastávek. Obsahují pravopisné chyby nebo jsou zastaralé

V Trutnově se změní názvy některých autobusových zastávek. Městu to doporučil Odborný poradní sbor pro názvosloví. Lidé tak nově třeba místo na rozcestí Babí vystoupí na Rýchorské. Některé názvy totiž jsou dnes zastaralé, nebo obsahují pravopisné chyby.

Každé město se v průběhu let mění. A výjimkou není ani Trutnov. Autobusové zastávky se přitom často pojmenovávají podle dominanty dané lokality. Tou mohl být v minulosti třeba nějaký místní podnik, který dnes už ani nemusí existovat.

V Trutnově tak dojde ke změně názvů u celkem dfevětadvaceti zastávek. „Názvy těchto zastávek jsou v dnešní době již neaktuální a zavádějící a pro některé cestující to může být matoucí,“ uvedl předseda poradního výboru Vladimír Wolf. Uvidíme, zda nebude pro cestující matoucí spíše nové názvy, aspoň do té doby, než si na ně zvyknou.

Na některých místech to ale místní určitě ocení. Třeba současné zastávce Poříčí, rozc. EPO se obecně říká u elektrárny, proto nový název bude Poříčí – elektrárna. Změny se dočká třeba zastávka Hor. Staré Město Internát. Od 90. let tu totiž žádný internát není, nově tak budou cestující nastupovat na Hor. Staré Město, Kolonky.

Podobně je na tom třeba zastávka Hospodářské družstvo, které už dávno neexistuje. Nově zde bude Poříčí – kolonie. Stejně tak zastávka Starý Rokytník, hospoda, kde už žádná hospoda není, se bude jmenovat Rubínovice. Nepatrné změny se dočká například Střítěž, jelikož zde bohužel došlo k chybě a nyní bude nahrazena správným názvem Střítež.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky autobus, zastávka, Trutnov, autobusová zastávka, Vladimír Wolf

V Trutnově se změní názvy autobusových zastávek. Obsahují pravopisné chyby nebo jsou zastaralé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.