Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ÚOHS začal řešit tendr hradeckého kraje na autobusové dopravce

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil v pondělí správní řízení ve věci tendru Královéhradeckého kraje na autobusové dopravce pro roky 2020 až 2030. Návrh k ÚOHS dala společnost Autobusová doprava Podbořany. Informaci přinesl server zdopravy.cz. Zakázka je s odhadovanou cenou 7,7 miliardy korun největší v historii kraje. Nabídky do ní v polovině května podalo devět firem. Podle kraje je námitka firmy na soutěž neoprávněná.

Autobusová doprava Podbořany napadla zadávací podmínky zakázky. Námitku proti nim nejprve podala Královéhradeckému kraji, který ji na konci května zamítl. Firma se pak obrátila na ÚOHS. Kraj může v tendru pokračovat, ale nesmí uzavřít smlouvu s vybranými uchazeči.

Námitka byla podle kraje neoprávněná

„Trváme na tom, že námitka na soutěž byla neoprávněná. V zákonné lhůtě podáme na ÚOHS naše vyjádření," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS). K vlastní soutěži uvedl, že v minulých dnech opakovaně zasedla hodnotící komise. „Do vyhodnocení soutěže a jejího schválení radou kraje ale nebudeme poskytovat žádné konkrétní informace," dodal.

Autobusová doprava Podbořany podle serveru zdopravy.cz nabídku do tendru nepodala. „Kdysi jsme v Královéhradeckém kraji jezdili, rádi bychom se tam vrátili. Podmínky byly nastaveny ale tak, že pro menší firmy nebylo možné se zúčastnit," řekla serveru bez detailů jednatelka firmy Radka Janáčková.

ÚOHS může zadávací řízení zrušit nebo návrh firmy zamítnout a správní řízení zastavit. Kraj a firma by pak mohly podat rozklad k předsedovi ÚOHS. V dubnu ÚOHS takto zrušil tendr Zlínského kraje na autobusové dopravce. Výsledky zakázky tam napadla dopravní společnost BusLine LK, která se tendru neúčastnila.

Tendr z října

Královéhradecký kraj tendr na dopravce pro zajištění dotované linkové dopravy vypsal loni na konci října. Zakázka je rozdělena na osm oblastí. Soutěží se o dopravu na Broumovsku, Náchodsku, Novoměstsku, Rychnovsku, Trutnovsku, Královédvorsku, Hradecku a Jičínsku. Zajištění dopravy má přesah i na území sousedních krajů.

Kraj předpokládá, že po vyhodnocení tendru budou mít vítězné firmy na přípravu zahájení dopravy zhruba rok. Vlastní plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v září 2020. Referenční rozsah výkonu dopravy kraj stanovil na 18,4 milionu autobusových kilometrů ročně. Zakázka počítá s nasazením 248 autobusů.

Autoři

Štítky MHD, Královéhradecký, ÚOHS, dopravce, podpořany, autobusy, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Královéhradecký kraj, soutěž, doprava, Autobusová doprava Podbořany, Podbořany, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚOHS začal řešit tendr hradeckého kraje na autobusové dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.