Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj kontroloval stav svých mostů, v havarijním stavu je pouze jeden

V loňském roce došlo v Královéhradeckém kraji k výraznému navýšení počtu hlavních mostních prohlídek. Celkem jich proběhlo 248 oproti 195 v roce 2017. Na jejich základě byla vytipována desítka mostů, u nichž bude letos provedena podrobná diagnostika s cílem určit termín a způsob opravy. V nejbližší době se provede diagnostika u dalších padesáti mostů.

„V současnosti evidujeme 110 mostů, které chceme zrekonstruovat. Dalších 80 mostů je vytipováno pro neinvestiční opravy, jako jsou výměny mostních a dilatačních závěrů nebo opravy odvodňovacího systému, říms či zádržného systému. Budeme usilovat o to, aby se tyto počty meziročně navyšovaly tak, aby došlo k výraznému zlepšení technického stavu mostů v našem kraji,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Investičních akcí, tedy rekonstrukcí, je na tento rok připraveno 11 v celkové hodnotě 112 milionů korun. V uplynulém roce bylo realizováno 15 akcí v hodnotě zhruba 150 milionů, z nichž některé přecházejí do tohoto roku. To je i případ stavby nového mostu ve Svinarech, který je s hodnotou 80 milionů korun nejnákladnější akcí posledních let.

Na údržbu mostů letos půjde 25 milionů korun, loni to bylo bylo o 10 milionů méně.

Královéhradecký kraj vlastní 872 mostů (304 na silnicích II. třídy, 568 III. třídy). V havarijním stavu, označeném v klasifikaci jako stupeň VII, je v současnosti pouze jediný most. Nachází se na silnici číslo III/2868 na Jičínsku a rekonstrukcí by měl projít nejpozději do dvou let, pokud nenastanou komplikace související se stavebním řízením. Před rokem přitom byly v havarijním stavu čtyři mosty. Ve velmi špatném stavu je 30 mostů. Patří k nim například most číslo  299-002 v Třebechovicích pod Orebem, 296-013 ve Velké Úpě, 305-003 v Týništi nad Orlicí nebo tři mosty na silnici II/310 v Deštném v Orlických horách.

Autoři

Štítky Královéhradecký kraj, most, stav, doprava, oprava, silnice, Martin Červíček

Kraj kontroloval stav svých mostů, v havarijním stavu je pouze jeden  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.