Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradečtí silničáři investovali 40 milionů, budou prohrnovat víc cest

Silničáři v Královéhradeckém kraji před nadcházející zimou investovali do nové techniky zhruba 40 milionů korun. Nakoupili dva sypače, dva traktory a pět nakladačů. Silničáři budou mít také k dispozici dva nové meteorologické hlásiče v Kněžnici na Jičínsku a u Horek u Staré Paky. Délka neudržovaných cest v kraji se v nadcházející zimě zkrátí na 215 kilometrů z 223 kilometrů v minulé zimě, řekl Michal Friček z tiskového oddělení hradeckého hejtmanství.

K boji se sněhem silničáři z krajské společnosti Údržba silnic letos vyrazí se 122 sypači, 18 sněhovými frézami a 51 nakladači. Počítají, že do nástupu zimy budou mít ve skladech přibližně 23 tisíc tun soli a 12 tisíc tun inertních posypových materiálů. „Navíc silničáři mají smluvně zajištěny dodávky posypových materiálů v průběhu sezony podle aktuální potřeby," uvedl Friček. Zimní údržbu bude opět zajišťovat asi 340 lidí, z toho 230 řidičů a 85 dispečerů. Údržba bude řízena z 15 dispečerských stanovišť s nepřetržitým provozem.

Všechny nově udržované silnice jsou třetích tříd a jsou na Náchodsku a Trutnovsku. Jde o cestu z Božanova ke státní hranici s Polskem, silnici v Machovské Lhotě, silnici mezi Kleny a obcí Šeřeč, cestu do osady Filířovice a silnici ze Stříteže do lokality Kyje. Bez údržby silničáři nechávají silnice s malým dopravním významem. Neudržované silnice jsou označené příslušnými značkami.

Úseky silnic s povinnou zimní výbavou zůstanou stejné jako loni. Vyhlášeny jsou na většině silnic druhých a třetích tříd v Krkonoších.

Celkem krajští silničáři budou mít v nadcházející zimě na starosti údržbu 3082 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Zhruba 460 kilometrů silnic prvních tříd bude po loňské premiéře opět uklízet konsorcium krajské Údržby silnic a společností Eurovia CS a Sovis CZ. Ve sdružení má Údržba silnic dvoutřetinový podíl, díky čemuž má v rukou řízení vlastní údržby i hospodaření s posypovými materiály.

I v nadcházející zimě si řidiči budou moci na internetu zjistit aktuální stav zimní údržby v kraji. Informace o ošetření silnic jsou uvedeny na webu Údržby silnic v mapě krajské silniční sítě. Pěti barvami jsou silnice odlišené podle toho, kdy je naposledy projel sypač. Například zeleně vyznačené silnice sypač ošetřil nejdéle před 30 minutami, oranžové před 60 minutami.

Nejdříve obvykle začíná zimní údržba v kraji na vozovkách v nejvyšších polohách kraje v oblasti Krkonoš. Právě tam na silnici na Pomezní Boudy silničáři letos 29. října poprvé zasahovali. Se sypači ten den vyjeli ošetřit i silnici mezi Náchodem a Broumovem v úseku horského sedla Pasa.

Údržba silnic v kraji v minulé zimě stála přibližně 200 milionů korun a silničáři ji hodnotili jako průměrnou. Vůbec nejlevnější byla v historii kraje zimní údržba v sezoně 2013/2014 s náklady 70,4 milionu korun. Naopak rekordně drahá byla zatím zima na přelomu let 2005 a 2006, která vyšla krajskou pokladnu na čtvrt miliardy korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silničáři, Královéhradecký kraj, silnice, zima, údržba, okres Jičín, Horka u Staré Paky, materiál, Krkonoše, Pomezní Boudy, SOVIS CZ, a.s., Eurovia CS

Hradečtí silničáři investovali 40 milionů, budou prohrnovat víc cest  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.