Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Od začátku roku policie v kraji přistihla 900 řidičů pod vlivem alkoholu

Policie v Královéhradeckém kraji přistihla 900 řidičů pod vlivem alkoholu. 79 z nich se dopustilo trestného činu, když jim test prokázal hodnotu nad jednu promile. Z velké části je alkohol za volantem příčinou řady dopravních nehod. Nejde však pouze o nešvar řidičů vozidel.

Pravděpodobně rekordmana letošního roku policie chytla na začátku června v Marklovicích na Rychnovsku. Řidič Fordu jel prostředkem silnice a málem se srazil s hlídkou městských strážníků. Těm pak nadýchal těsně pod hranicí čtyř promile. Po příjezdu státní policie měl v dechu přes čtyři promile.  

„Policisté na místě řidiči zakázali další jízdu a zadrželi řidičský průkaz. Řidič se k požití alkoholu před jízdou doznal,“ uvedla na webu policie mluvčí Eliška Pospíšilová. Případ policie řeší jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to může až na rok do vězení.   

Kuriozní případ za sebou mají i policisté z Vrchlabí. Osmatřicetiletého řidiče pod vlivem alkoholu hlídka zastavila v centru města. Jelikož byl pod vlivem, zabavila mu řidičák a předvolala k výslechu. K němu se vydal hned druhý den ráno. Opět autem. Večer nadýchal 2,77, ráno 0,89 promile.  

Opilého řidiče si policie předvolala k výslechu. Na služebnu se dostavil opět pod vlivem, přijel autem

Zřejmě nepoučitelného osmatřicetiletého řidiče nyní řeší policie ve Vrchlabí. Hlídka ho v noci chytla za volantem v centru města. Policisté mu zabavili řidičák a dali předvolání k výslechu. K němu se rozhodl dorazit hned ráno. Se zbytkovým...

Alkohol nešvarem cyklistů 

Alkohol při řízení se netýká pouze řidičů motorových vozidel. Policie často řeší i cyklisty, kteří si před jízdou dali pár piv. Asi nejznámější případ z letošního roku se stal v Týništi nad Orlicí. Záchranáři tam museli k pětatřicetileté cyklistce, která nezvládla jízdu a zranila se. V dechu měla téměř čtyři promile.  

„Se svým zraněním byla převezena do nemocnice na ošetření,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová. Její zdravotní stav nebyl natolik vážný, aby nezvládla provést dechovou zkoušku. Ta potvrdila, že před jízdou na kole pila. A ne málo. Spáchaný přestupek se dořeší ve správním řízení.   

INFOBOX: Do 0,3 promile se jedná o přestupek s pokutou do 20 tisíc korun a zákazem řízení až na jeden rok. Od 0,3 promile výš jde opět o přestupek. Avšak řidič dostane sedm trestných bodů a k tomu zákaz řízení až na jeden rok. Odmítnutí dechové zkoušky je za sedm trestných bodů, pokutu 50 tisíc korun a dva roky bez papírů. 

Řidič nadýchal přes dvě promile. Předchozí den vypil 25 dvanáctek

Na takzvaný zbytkový alkohol v České republice nemá v zákoně pochopení. I ten tak může řidiče připravit o řidičský průkaz. Právě zbytkáč byl důležitý i při dopravní kontrole v České Skalici na Náchodsku. Hlídka zastavila třicetiletého muže, který...

I zbytkový alkohol snižuje pozornost řidiče  

Takzvaný zbytkový alkohol v souvislosti s řízením je velké téma. Z pohledu zákona však prakticky neexistuje a na řidiče se nahlíží jako na člověka pod vlivem alkoholu. „Pro policii je to přitom alkohol jako alkohol. Nerozlišuje mezi zbytkovým a čerstvým,“ uvedla na webu mluvčí policie Iva Kormošová.     

Zbytkáč je zrádný především v tom, že o něm řidič nemusí vědět. I přesto napomáhá k tomu, aby měl řidič zpomalené vnímání a daleko delší reakce. Snadněji se také může stát, že člověk pod vlivem zbytkového alkoholu přehlédne značku nebo dokonce vozidlo přijíždějící ke křižovatce.    

S větším množstvím alkoholu stoupá i pravděpodobnost dopravní nehody. Do jedné promile stoupá sedmkrát, do 1,4 promile až jednatřicetkrát a nad 1,5 promile je šance dopravní nehody až 128krát větší.     

Ohodnoť článek

Štítky alkohol, policie, dopravní nehoda, Královéhradecký kraj, Ford Motor Company, okres Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od začátku roku policie v kraji přistihla 900 řidičů pod vlivem alkoholu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.