Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Královéhradečtí policisté se zapojili do mezinárodní bezpečnostní akce, zkontrolovali tisíce řidičů

V uplynulém týdnu proběhla bezpečnostní akce TISPOL. Zapojili se do ní i královéhradečtí policisté. Se speciálním dalekohledem dokumentovali přestupky přímo za jízdy. Zaměřili se přitom na řidiče, kteří se nevěnují řízení, telefonují, nebo nejsou připoutaní.

Královéhradečtí policisté se zapojili do mezinárodní bezpečnostní akce TISPOL. Během ní v uplynulém týdnu zkontrolovali tisíce řidičů a odhalili na 577 dopravních přestupků. „Strážníci se zaměřili především na ty řidiče, kteří při jízdě nepoužívali bezpečnostní pás, drželi za jízdy telefon, či se jinak nevěnovali řízení,” uvedla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Nejčastějším zjištěným dopravním přestupkem bylo nevěnování se řízení, které je v mnoha případech příčinu tragických dopravních nehod. Až sto čtyřicet šest řidičů například za jízdy použilo telefon. Ve zhruba sto sedmdesáti případech byli také trestáni za nepoužití bezpečnostních pásů. Sto patnáct jich také překročilo povolenou rychlost.

Strážníci se zaměřili také na provoz na dálnici D11. Zde křižovalo hned několik policejních hlídek. Ty za pomocí speciálního vozidla skrytě fotily přestupky přímo při jízdě. „K zadokumentování přestupků policisté použili monokulární dalekohled, který dokázal chování řidičů zaznamenat až na vzdálenost 800 metrů. Předsunuté hlídky pak o zjištěných přestupcích informovaly kontrolní stanoviště, na nichž policisté hříšníky bezpečně zastavili,” objasnila Vlčková.

Čtyřiadvacet obětí na životech a pět tisíc nehod, to je krajská statistika z uplynulého roku

Jen v roce 2017 se na území Královéhradeckého kraje stalo přes pět tisíc dopravních nehod, ty si vyžádaly čtyřiadvacet obětí na životech. V sedmi set případech byly zapříčiněny nevěnováním se řízení. Za držení mobilního telefonu hrozí řidičům finanční postih až 2500 korun a dva přičtené trestné body. Pokud nepoužijí bezpečnostní pás, hrozí jim pokuta ve stejné výši a až tři přičtené body.

„Řidiči si bohužel velice často neuvědomují, že jejich protiprávní jednání může mít fatální následky nejen pro ně samotné, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu,” vysvětluje Vlčková. Jeden z řidičů překročil rychlost o více než 30 kilometrů v hodině. Další měl za předním sklem umístěno hned několik předmětů, které mu bránili v dostatečném výhledu.

„Nevěnování se řízení je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod, královéhradečtí policisté se proto budou této problematice i nadále velmi aktivně věnovat,” uzavírá Vlčková. Řidiči mohou očekávat i další policejní akce pořádané organizací TISPOL. Ta sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky. Jejím hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou. Akce jsou vždy zaměřeny na konkrétní problematiku.

Celková statistika vybraných výsledků kontrol řidičů v Královéhradeckém kraji za uplynulý týden:

Nepoužití bezpečnostních pásů - 174 případů

Držení hovorového zařízení - 146 případů

Překročení rychlosti v obci i mimo obec - 115 případů

Technický stav vozidla - 59 případů

Nesprávný způsob jízdy - 27 případů

Foto Policie ČR

Štítky Policie ČR, kontrola, doprava, hlídka, bezpečnostní pás, Královéhradecký kraj, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradečtí policisté se zapojili do mezinárodní bezpečnostní akce, zkontrolovali tisíce řidičů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.