Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chodci podceňují podzimní počasí, na silnicích nejsou vidět. Na Náchodsku auto srazilo opilého mladíka

Vidět a být viděn. To je základní pravidlo, které by měli chodci na silnicích dodržovat. A to nejen na podzim, kdy je brzo tma. K poslední nehodě kvůli špatnému osvětlení chodce došlo tento týden na Náchodsku. Nakonec se ukázalo, že byl mladík pod vlivem alkoholu. Jen se štěstím vyklouzl bez zranění.

„U řidiče byla provedena dechová zkouška na alkohol přístrojem Dräger, jejíž výsledek byl negativní. Dechová zkouška na alkohol u 28letého chodce ukázala hodnotu 2,28 promile alkoholu v dechu,“ uvedla k dopravní nehodě mluvčí policie Lucie Konečná. Informovala o tom v tiskové zprávě. Podle jejího vyjádření patří chodci mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. 

Podobné nehody nejsou v Královéhradeckém kraji ničím výjimečným. Například v říjnu minulého roku cyklista nepřežil ranní nehodu v Hradci Králové. Zemřel po srážce s osobákem v ulici Bratří Štefanů.  

Cyklista nepřežil ranní nehodu v Hradci Králové. Po srážce s osobákem na místě zemřel

Tragédií skončila dnešní ranní nehoda v ulici Bratří Štefanů v Hradci Králové. Ve směru do města srazil sedmapadesátiletý řidič bílé Škody Fabie třiapadesátiletého cyklistu. Ten přelétl přes kapotu a narazil do čelního skla.

Základní pravidlo: vidět a být viděn  

Obzvlášť opatrní by měli být chodci především po ránu, za soumraku a při zhoršené viditelnosti. Tedy za mlhy, hustého deště nebo sněžení. Pravidlo vidět a být viděn neplatí jenom pro chodce, ale všechny účastníky silničního provozu. Za snížené viditelnosti dvojnásob.  

„Každý chodec by měl pamatovat na to, že reflexní prvky používá proto, aby chránil sám sebe před případnou kolizí s vozidlem, jehož řidič chodce v tmavém oblečení bez reflexních prvků spatří mnohdy na poslední chvíli,“ vysvětluje na webu policie Dana Čírtková.   

Pokud je v místě chodník, je chodec povinen ho využít. Stejné pravidlo platí i ve chvíli, kdy je vedle silnice stezka. Tam kde není jiná možnost, musí chodec využít levé krajnice. Větší skupina by měla jít vždy v zástupu.   

Stejné bezpečnostní pravidlo neplatí jenom pro chodce, ale i cyklisty. I ty může řidič motorového vozidla jednoduše přehlédnout. „Právě podzimní období je pro cyklisty a všechny, kteří je na silnicích potkávají, velmi rizikové. Cyklisté nejsou dostatečně anebo vůbec osvětleni a nepoužívají ani reflexní prvky,“ dodává Čírtková.   

Minimálním vybavením je bílá odrazka vpředu a červená na zadní straně jízdního kola. Oranžové odrazky pak musí být i na obou stranách pedálů. Za snížené viditelnosti je navíc třeba i kvalitní přední světlo a červená blikačka. To vše může cyklista podpořit i reflexním oblečením nebo dalšími prvky.   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto obec Rapotín

Štítky počasí, tma, doprava, chodec, cyklista, bezpečí, vidět, viděn, mlha, podzim, zranění, alkohol, tragická, nehoda, prevence, viditelnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodci podceňují podzimní počasí, na silnicích nejsou vidět. Na Náchodsku auto srazilo opilého mladíka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.