Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sdílená kola ve Dvoře Králové slaví úspěch. Jejich uživatelů je stále více

Sdílená kola ve Dvoře Králové nad Labem byla velkým tématem. Nakonec se začátkem května do města umístilo 15 stanovišť a celkem 50 kol. To se ukázalo jako dobrý nápad. Čísla uživatelů stále stoupají a ze statistik je evidentní, že o službu mají místní zájem.

Za první měsíc a půl se přes mobilní aplikaci registrovalo 920 lidí. Od začátku provozu systém eviduje zhruba 2,5 tisíce výpůjček. To odpovídá zhruba 58 jízdám denně. Většina z nich je do 15 minut, které mají cyklisté ve městě zdarma.  

„První dva měsíce projektu realizujeme jako zkušební, chtěli jsme zjistit, zda má bikesharing ve Dvoře Králové nad Labem svoje využití, a jak je vidět, tak zájem je nadprůměrný. Věřím, že brzy přesáhneme tisíc registrovaných uživatelů, i proto se domnívám, že má smysl, aby projekt pokračoval,“ uvedl v tiskové zprávě starosta města Jan Jarolím (ANO).  

Aby mohla radnice efektivně službu rozšířit, obrátila se na samotné obyvatele města. Vznikl dotazník, ze kterého chce tyto informace získat. Z něho je i patrné, že největší zájem o půjčování modrých kol je na náměstí T. G. Masaryka, sportovní haly ZŠ 5. května, na autobusovém a vlakovém nádraží a na náměstí Václava Hanky. 

Podle ankety by lidé přivítali nová stanoviště například v Heydukově ulici, u hřbitova, v Žirči, u nemocnice nebo v Sylvárově. „Důležitým faktorem je, že téměř tři čtvrtiny respondentů odpověděly, že by projekt sdílených kol měl ve městě pokračovat,“ dodal starosta. 

O provozování sdílených kol v Hradci Králové nebyl zájem  

Ačkoliv obyvatelé o sdílené kola v Hradci Králové zájem mají, společnosti to vidí jinak. Do prvního výběrového řízení na společnost, která by provozovala sdílená kola v krajské metropoli, se nikdo nepřihlásil. V další soutěži byla jen jedna společnost – nextbike Czech republic.  

Ta by měla sdílená kola začít provozovat ještě před prázdninami. Stejně jako ve Dvoře Králové nebo Vrchlabí budou mít cyklisté Hradce Králové prvních 15 minut zdarma. Na provoz modrých kol radnice vyčlenila dva miliony korun.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nextbike Czech Republic

Štítky sdílená, kola, jízdní, město, Dvůr Králové, bikesharing, elektrokoloběžka, přeprava, koloběžka, Dvůr Králové nad Labem, projekt, Hradec Králové, Jan Jarolím, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola ve Dvoře Králové slaví úspěch. Jejich uživatelů je stále více  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.