Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řidiči pozor: policie za posledních 24 hodin eviduje 17 střetů se zvěří

Policisté Královéhradeckého kraje řeší nehody způsobené střetem se zvěří denně. Nejčastěji jde o srny, divoká prasata, lišky nebo daňky. V posledních dnech podobných nehod výrazně přibylo, policie proto nabádá k obezřetnosti, protože i střet se zvířetem může mít pro řidiče tragické následky.

Promáčknutá kapota nebo pavouk na skle patří mezi ty méně závažné následky nehod se zvěří. Nehoda ale může mít i tragické následky. Srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku, ale v poslední době těchto nehod opět přibylo.

„Tuto statistiku rovněž podpořilo posledních 24 hodin v Královéhradeckém kraji, kdy policisté během jediného dne evidovali 17 dopravních nehod způsobených střetem motorových vozidel se zvěří. Většina nehod se přitom odehrála v ranních nebo večerních hodinách,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná.  

Kuriózní nehoda se stala už v pátek na dálnici D11, kde řidiči kamionu zkřížil cestu daněk. Řidič nedokázal včas zareagovat a došlo ke střetu. Škodu policisté odhadli na 50 tisíc korun. 

Policisté v podobných situacích radí hlavně nestrhávat řízení. „Náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz,“ radí policejní mluvčí.

Nejlepší je však zkusit takovéto srážce předejít. „Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Tam, kde se výskyt zvěře předpokládá, snižte rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách,“ dodává na závěr Lucie Konečná.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, nehoda, zvěř, srážka, D11, nebezpečí, srna, daněk, havárie, Královéhradecký kraj, Lucie Konečná, Dálnice D11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči pozor: policie za posledních 24 hodin eviduje 17 střetů se zvěří  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.