Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muž pod vlivem si prostřelil ruku. Skončil v jičínské nemocnici

Policie na Jičínsku řeší další případ střelby. Tentokrát mělo jít o třiasedmdesátiletého muže, který si zranil ruku výstřelem z plynové pistole. Jelikož se zbraní manipuloval pod vlivem alkoholu, hrozí mu až 30 tisíc korun pokuta. Se zraněním skončil v jičínské nemocnici.

„Na místo vyjela hlídka policistů i záchranná služba. Senior nedodržel zásadní bezpečnostní pravidla při manipulaci se zbraní. Navíc byl pod vlivem alkoholu, výsledek testu ukázal 1,17 promile,“ řekla mluvčí policie Lucie Konečná.  

Plynovou pistoli jde koupit bez zbrojního průkazu 

Muž se postřelil takzvanou plynovkou, tedy zbraní skupiny D. Právě tyto zbraně mohou vlastnit i lidé bez zbrojního průkazu. Zakoupit si ji může osoba starších 18 let. Novela zákona o zbraních a střelivu majiteli nařizuje zbraň pouze nahlásit.  

Zákon na tyto zbraně nahlíží stejně, jako by se jednalo o klasickou pistoli. Její majitel ji nesmí nosit viditelně, manipulovat s ní na veřejnosti a pod vlivem alkoholu. I proto hrozí seniorovi pokuta do výše 30 tisíc korun.  

„I když si pořídíte zbraň skupiny D na svou ochranu, je potřeba naučit se s ní odborně manipulovat, aby se nestala příčinou neštěstí,“ upozorňuje mluvčí.  

Do plynovky nejde nabít ostré střelivo. Ke zbrani se prodávají speciální nábojnice (kartuše) se stlačeným plynem. Při stisknutí spouště na nábojnici uhodí úderník, který vyvolá chemickou reakci. Plynová kartuše se uvolní a hlavní projde velké množství plynu. Při opuštění hlavně má takovou sílu, že dokáže vážně zranit nebo dokonce zabít.  

Pro lajka je na první pohled nemožné rozeznat zbraň kategorie D (plynovku) a kategorie B (ostrá). Ve většině případů se jedná o dokonalé repliky. U plynových zbraní je většinou neprůchodná hlaveň, která je “ucpaná” plynovou průchodkou. Plynovky mají tradičně užší zásobníky.  

Na obrázku níže vidíte porovnání dvou zbraní. Na obrázku A je ostrá pistole Glock 19 gen 5. Obrázek B ukazuje plynovou pistoli Bruni GAP 9mm, která je věrohodnou replikou Glocku nižší kategorie.  

Poslední nehoda se zbraní se stala před 14 dny  

Před 14 dny Hradecká Drbna informovala o muži, který si nedopatřením prostřelil nohu. Se zraněním byl z Trutnovska letecky transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Tyto dva případy mají jedno společné – neodbornou manipulaci se zbraní.

Každému vlastníkovi zbraně a zbrojního průkazu je stále opakováno několik základních pravidel, které musí dodržovat. Nejideálnější je, když si je střelec osvojí natolik, že je dodržuje automaticky – podobně jako dopravní předpisy.   

Mezi ně patří například pravidlo „se zbraní vždy zacházíme jako by byla nabitá“. A to i ve chvíli, kdy si je střelec jistý stavem své zbraně. Stejně tak platí pravidlo o prstu na spoušti. Prst na spoušť střelec dává jen ve dvou případech; pokud chce vystřelit nebo provést takzvanou ránu jistoty. U některých druhů zbraní se pracuje se spouští i při takzvaném vypouštění kohoutu. V žádném jiném případě nemá prst na spoušti co dělat.   

Neméně důležitou poučkou je také pravidlo, které mluví o bezpečném prostoru. Jednoduše by se dalo říct, že se zbraní nemíříme na nic, co nejsme ochotni zničit nebo zranit. V tomto ohledu je třeba myslet na to, že případná ostrá střela může projít nábytkem nebo dokonce zdí.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky pistole, plynovka, zbraň, B, D, zranění, policie, přestupek, pokuta, noha, střelba, neštěstí, manipulace, rozdíl, alkohol, okres Jičín, Lucie Konečná, obrázek, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž pod vlivem si prostřelil ruku. Skončil v jičínské nemocnici  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.