Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muž na návštěvu přinesl střelnou zbraň. Kamarád si s ní prostřelil nohu

Trutnovští policisté vyšetřují incident, při kterém se postřelil kamarád dvaapadesátiletého muže. Ten mu na návštěvu přinesl ukázat svou střelnou zbraň. Situaci však podcenil, zbraň nezkontroloval a nabitou ji půjčil svému kamarádovi. Zanedlouho se ozval výstřel. S prostřelenou nohou musel být muž letecky transportován do nemocnice v Hradci Králové.

„Policisté nyní podrobí zbraň odbornému zkoumání, zda nedošlo k její úpravě, o jakou kategorii zbraně se jednalo a zda ji vlastník vůbec mohl držet. Policisté opět připomínají, že každá zbraň může být nebezpečná,“ řekla mluvčí policie Lucie Konečná. Podle dalších zdrojů mohlo jít o revolver. 

Konečná připomněla, že nošení a používání zbraní upravuje zákon. Například zbraň kategorie B (pistole, revolvery aj.) mohou nosit a držet jen vlastníci zbrojního průkazu. Společně se zbraní je třeba mít u sebe i takzvaný průkaz zbraně. Tuto zbraň pak na veřejnosti nesmí její majitel nosit viditelně ani s ní manipulovat. Výjimku zákon vidí pouze v krajní nouzi nebo nutné obraně. 

„Majitel dále zbraň nesmí nosit nebo s ní jakkoliv manipulovat pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci,“ dodala mluvčí. To, zda u sebe měl majitel zbraně potřebné doklady, ani to zda byli muži pod vlivem alkoholu policie nesdělila.  

Podobná pravidla platí pro všechny kategorie zbraní, které zbraňový zákon obsahuje. Výjimkou jsou pouze zbraně kategorie D, které si mohou lidé opatřit bez zbrojního průkazu. Nově je však musí majitel na policii nahlásit. Jde například o takzvané plynovky. Ani ty však nesmí být na veřejnosti vidět. Střílet z nich je povoleno opět pouze na střelnicích. 

Muži nedodrželi základní pravidla manipulace se zbraní  

Každému vlastníkovi zbraně a zbrojního průkazu je stále opakováno několik základní pravidel, které musí dodržovat. Nejideálnější je, když si je střelec osvojí natolik, že je dodržuje automaticky – podobně jako dopravní předpisy.  

Mezi ně patří například pravidlo „se zbraní vždy zacházíme jako by byla nabitá“. A to i ve chvíli, kdy si je střelec jistý stavem své zbraně. Stejně tak platí pravidlo o prstu na spoušti. Prst na spoušť střelec dává jen ve dvou případech; pokud chce vystřelit nebo provést takzvanou ránu jistoty. U některých druhů zbraní se pracuje se spouští i při takzvaném vypouštění kohoutu. V žádném jiném případě nemá prst na spoušti co dělat.  

Neméně důležitou poučkou je také pravidlo, které mluví o bezpečném prostoru. Jednoduše by se dalo říct, že se zbraní neměřme na nic, co nejsme ochotni zničit nebo zranit. V tomto ohledu je třeba myslet na to, že případná střela může projít nábytkem nebo dokonce zdí.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zbraň, střelba, nemocnice, transport, zranění, noha, Trutnov, krimi, policie, Hradec Králové, Lucie Konečná, střelná zbraň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bílý

Tak aspoň jí tam nenosil zbytečně...

Čtvrtek, 13. května 2021, 14:37Odpovědět

Muž na návštěvu přinesl střelnou zbraň. Kamarád si s ní prostřelil nohu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.