Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na některých zahrádkách v centru Hradce bylo plno. O dodržování pravidel by se dalo spekulovat

Po pěti měsících provozovatelé zpřístupnili své restaurace. V Hradci Králové se včera otevřelo několik desítek zahrádek. Ačkoliv kolem oběda nepřálo počasí, večer už bylo v některých podnicích plno. Od včerejšího rána vláda povolila otevřít alespoň předzahrádky. Na jejich provozování i návštěvu je navázáno několik pravidel. Ne všude se je podařilo dodržet.

Například v kavárně na třídě ČSA v Hradci Králové seděli první lidé u ranní kávy už v půl osmé ráno. Většina dalších hostů si vzala kávu do kelímku a v sychravém počasí pokračovala dál. Právě nepříznivé počasí bylo největším strašákem provozovatelů. Řada zákazníků tak oželila i první možnost vyrazit s kolegy na polední pauzu.  

„Je to přesně tak, jak jsme očekávali. Lidí je málo. To znamená další ekonomickou zátěž. Otevřít jsme ale museli, lidé to očekávali,“ řekl majitel restaurace U Kohouta Lukáš Matys. Jelikož nemá restaurace zastřešenou zahrádku, na oběd dorazilo jen několik málo desítek hostů. „Řešením by bylo, kdyby mohly restaurace otevřít naplno. Otevření zahrádek je přesto lepší než nic," řekl.  

Ačkoliv v Hradci Králové přes oběd pršelo, k večeru se počasí umoudřilo. To bylo na zahrádkách v historickém centru znát. Do několika restaurací vyrazila i Hradecká Drbna, která zkusila štěstí bez rezervace. Vybírat bylo z čeho. I když byla celá řada zahrádek plná, zhruba v polovině případů šlo místo najít bez komplikací. 

Kolem půl osmé přicházíme do restaurace, kde u 15 stolů sedí zhruba 50 hostů. Ani jeden z nich nemá respirátor nebo roušku. Nařízenou ochranu dýchacích cest má pouze obsluha, která je k lidem bez respirátorů shovívavá.  

Spekulovat by se dalo i o samotné kapacitě předzahrádky. Krátce před naším odchodem přidává číšník k vedlejšímu stolu pátou židli a vítá pět mladých lidí. O deset minut později se k nim přidává šestá. Na první pohled je jasné, že nejsou ze společné domácnosti. O několik dalších okamžiků později nabízí muž od vedlejšího stolu svá místa, skupinka odmítá.  

Po zaplacení a odchodu nás u stolu střídá parta pěti mladých hochů, kteří si objednávají pět piv. Číšník je uvítá a bez upozornění na pravidla čtyř lidí u stolu obsluhuje.  

Policie velké kontroly nepřipravuje

Původní plán byl takový, že testy a potřebné dokumenty hostů bude kontrolovat personál restaurace. V souvislosti s tímto nápadem se zvedla velká vlna kritiky ze strany provozovatelů. Dokonce se objevil názor, že na něco podobného nemají restauratéři v zákonu oporu. Zrušen byl i původní zákaz bezdrátového internetového připojení.  

Samotná kontrola je nyní na policii a hygienicích. Podle vlády mají provádět namátkové kontroly a od hostů si vyžádat potřebné dokumenty (čestné prohlášení, doklad o očkování, potvrzení od zaměstnavatele nebo potvrzení o absolvování testu). V tomto případě pak zůstává zodpovědnost za porušení vládního nařízení přímo na nás. 

Policie v Královéhradeckém kraji velké kontrolní akce nechystá. „Policisté jsou připraveni poskytnout součinnost a doprovod Krajské hygienické stanici Hradec Králové v případě, že o to požádá,“ řekla redakci mluvčí krajských policistů Magdaléna Vlčková. Podle jejího vyjádření je kontrolní činnost především na hygienických stanicích.

„Policisté v rámci běžného výkonu služby budou z vlastní iniciativy provádět kontrolní činnost především v případech flagrantního porušení stanovených mimořádných opatření nebo na základě obdržených podnětů a oznámení,“ dodala Vlčková.

Restaurace Sport Café na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Základní pravidla pro návštěvu a provozování zahrádek 

Od pondělí 17. května mohou mít otevřené restaurační předzahrádky. A to vždy od 6:00 do 22:00. Podle vládního nařízení musí být hosté usazeni tak, aby mezi nimi byl odstup alespoň 1,5 metru. Výjimku mají pouze lidé, kteří sedí u jednoho stolu. Pokud není skupina sedící u jednoho stolu ze stejné domácnosti, může tvořit jednu skupinku maximálně čtyři lidi.  

Další hygienické pravidlo mluví o tom, že posezení na zahrádce musí být uspořádané tak, aby byli hosté usazeni v minimální vzdálenosti 1,5 metru od kolemjdoucích osob. Tuto vzdálenost lze zkrátit pouze za předpokladu, že je bude dělit pevná bariéra, například plexisklo.  

Dále platí, že na zahrádku mohou jen hosté, kteří nejdéle před týdnem absolvovali PCR test s negativním výsledkem. Alternativou může být maximálně 72 hodin starý antigenní test nebo potvrzení o kompletně dokončeném očkování.  

Po vlně kritiky vláda povolila i 72 hodin staré potvrzení od zaměstnavatele, ve kterém bude datum i čas posledního provedeného samotestu na pracovišti. V tomto ohledu vládní nařízení akceptuje i čestné prohlášení. Další možností je absolvovat test přímo v restauraci. Na tuto možnost se některé podniky v Hradci Králové připravili předem.  

„Máme zásobu samotestovacích sad pro personál i naše zákazníky. V případě, že nebudou mít svůj vlastní test, mohou se otestovat přímo u nás,“ potvrdil za restauraci Mexita Martin Karel. Povinností provozovatele je také zajistit dostatečné množství dezinfekce a umístit ji na hostům přístupné místo. 

Vnitřní prostory restaurací v červnu  

Interiéry restaurací by se podle vlády měly otevřít v první polovině června. „Zatím se počítá s otevřením 50 procent kapacity provozoven. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé,“ řekl ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).  

O dalším uvolnění vede Havlíček debatu s hlavní hygieničkou a ministrem zdravotnictví. Podle informací, které poskytl novinářům by se mohlo jednat už o první víkend v červnu. Konkrétní datum se stanoví až na základě vyvíjející se pandemické situace.  

Je třeba počítat s tím, že pokud se vnitřní prostory otevřou, bude to za přísných hygienických opatření. „Určitě budou nutné testy, určitě bude nutné očkování a v zásadě zase podobný režim, jako je dneska na zahrádkách," dodal Havlíček. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky restaurace, zahrádky, otevření, pondělí, pravidla, vláda, dodržování, FOTO, Hradec Králové, kontrola, stůl, Karel Havlíček, České aerolinie, Krajská hygienická stanice, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na některých zahrádkách v centru Hradce bylo plno. O dodržování pravidel by se dalo spekulovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.