Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vyřeš vlastní případ, detektive. Muzeum v Rychnově nad Kněžnou připravuje unikátní výstavu Ruce vzhůru

Po rozvolnění vládních opatření si muzeum v Rychnově nad Kněžnou připravilo netradiční výstavu. Jmenuje se „Ruce vzhůru“ a prezentuje zajímavosti o práci policie, četnictva a také o výrobě pušek ve východních Čechách. Expozice je přístupná ve druhém patře Kolowratského zámku. Do vyšetřování se mohou zapojit i sami hosté.

„Tato unikátní výstava je věnovaná vědeckým metodám v kriminalistice. Na návštěvníky čeká fiktivní kriminální případ, který budou moci sami vyřešit. Během řešení se neotřelou a zábavnou formou seznámí s moderními metodami policie,“ potvrdila etnoložka rychnovského muzea Pavla Bláhová

Každý návštěvník dostane pracovní list, do kterého zaznamenává průběh svého vyšetřování. Na konci výstavy je jeho úkolem označit za pachatele jednoho z podezřelých. Návštěvníci se během své cesty podívají na místo činu nebo do pitevny. Lidé se tak seznámí například s metodikou rozboru krve daktyloskopie, analýzy vláken či toxikologie. 

V druhé části je přibližován život takzvaných četníků. Připravené jsou například ukázky každodenního života na četnické stanici na Rychnovsku v období první republiky. Scéna zachycuje vyšetřování kasaře, který uloupil šperky a peníze. 

„K vidění bude dobová výstroj a výzbroj četníků, četnické hodnostní označení, učebnice a sešity či četnické příbory. Některé předměty sebou nesou i zajímavou historii, například jeden z čepicových odznaků byl nalezen během archeologických prací při budování obchvatu města Opočna,“ řekla Bláhová. 

Historie východočeských pušek 

Podle muzea ve východních Čechách působilo hned několik významných puškařů a puškařských manufaktur. Zajímavosti o střelných zbraních jsou předností třetí části výstavy. 

„Putovní výstava ukazuje prvotřídní puškařskou práci z regionu východních Čech. Představeno je návštěvníkům na čtyřicet dlouhých a na třicet krátkých palných zbraní, přístroj na dávkování střelného prachu, zátky do brokových nábojů a mnoho dalších předmětů vztahujících se k tématu,“ doplnila historička rychnovského muzea Martina Dostálová. 

Exponáty jsou doplněny o devět velkoformátových informačních tabulí s detaily zbraní a doprovodným odborným textem autora putovní výstavy Jana Tetřeva. Z nich je patrné, že se pušky vyráběli například v Chrudimi, Litomyšli, Pardubicích i Hradci Králové. Výstavu zbraní doplňuje i jeden z nejnovějších přírůstků do sbírek rychnovského muzea – perkusní puška Františka Pátka z Rychnova nad Kněžnou. 

Všechny výstavy bude možné zhlédnout v hlavních výstavních prostorách muzea v II. patře Kolowratského zámku do 31. října 2021. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky muzeum, Rychnov nad Kněžnou, výstava, detektiv, četník, vyšetřování, případ, historie, puška, Východní Čechy, zbraň, První republika, policie, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyřeš vlastní případ, detektive. Muzeum v Rychnově nad Kněžnou připravuje unikátní výstavu Ruce vzhůru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.