Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecké restaurace se připravují na otevření zahrádek. Provozovatelé považují testování za nesmysl

, aktualizováno 13. května 2021, 10:10

V rámci dalšího rozvolňování přijde řada na předzahrádky restaurací. Několik dní už se připravují například provozovatelé restaurací v centru Hradce Králové. Jednohlasně se však shodují na tom, že testování zákazníků nemá smysl. Pochybují o tom, zda mají vůbec právo něco podobného vyžadovat. Pro své děti budou rodiče potřebovat čestné prohlášení. Na Wi-Fi se hosté nepřipojí.

Například na Velkém náměstí v Hradci Králové jsou zahrádky k vidění od minulého týdne. „Předzahrádku společně s restaurací připravujeme. Souběžně s tím budeme mít i zábrany z plexiskel, stojany s dezinfekcí a vlastní zásobu respirátorů pro hosty, kteří nebudou mít vlastní,“ potvrdil za restauraci Mexita Martin Karel.  

Zároveň potvrdil, že se personál pokusí dodržet všechna vládní nařízení. Zákazníci budou muset předložit formulář o negativním testu. Restaurace bude akceptovat i potvrzení o kompletním dokončení nebo prodělání nemoci v posledních 90 dnech. Mexita bude mít připravenou i svou vlastní zásobu samotestovacích sad, které poskytne hostům i personálu. „Na konkrétní opatření si musíme počkat až po jednání vlády,“ řekl Karel.  

O něco radikálnější přístup má sousední restaurace Sport Café. „Nesouhlasím s testováním zákazníků. Myslím si, že to snad vláda nemyslí vážně. Nedovedu si představit, že by personál chtěl po hostovi občanský průkaz a pak potvrzení o tom, že byl testován,“ řekl provozovatel restaurace Michal Kammel. Zároveň ale potvrdil, že se na rozvolnění těší.  

Podobný názor mají i v restauraci Černý kůň. „Zahrádku určitě otevřeme, ale považuji za nereálné kontrolovat hostům testy a podobně. Když jsou obědy, tak jsme rádi, že jsme rádi. Je to na hlavu postavené, ale my s tím nic neuděláme. Když nám to přikážou, tak co můžeme dělat," řekla provozní restaurace Renáta Čapková

Provozovatelé restaurací upozorňují na to, že chroničtí pacienti, starší spoluobčané a ohrožené skupiny mají očkování kompletní. Nerozumí tak, proč mají po svých zákaznících vyžadovat negativní test na onemocnění COVID-19. „Vláda nám tvrdila, že děláme opatření hlavně kvůli těmto dvěma skupinám,“ dodal Kammel.  

Rozestupy, čestná prohlášení a žádná Wi-Fi 

Vláda přesná pravidla pro otevření zahrádek představí během dneška. Některá pravidla už ale zveřejnil poslanec Dominik Feri (TOP09) na svém Instagramu. Podle jeho příspěvku nebudou mít hosté povolený přístup k veřejné wi-fi síti. Hosté na zahrádkách u restaurací budou muset dodržovat rozestup alespoň 1,5 metru. U stolu budou moct sedět maximálně čtyři lidé. V tomto mají výjimku pouze členové jedné domácnosti.  

Všichni hosté se budou muset u vstupu na předzahrádku prokázat například potvrzením od zaměstnavatele, který potvrdí, že nejdéle před 72 hodinami absolvovali antigenní test s negativním výsledkem. U dětí bude třeba předložit čestné prohlášení, ve kterém bude informace o posledním provedeném testování ve školském zařízení. Stejně tak se půjde prokázat potvrzením o PCR nebo antigenním testu provedeným na odběrovém místě. PCR test nesmí být starší než sedm dní od odběru, antigenní test bude platný 72 hodin.  

„Provozovatel bude muset aktivně bránit shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 1,5 metru. A to včetně čekací zóny provozovny,“ píše Feri na svém Instagramu. I nadále je zakázáno pořádat koncerty živé hudby, taneční a další kulturní akce.  

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) nesmí provozovatel hosta bez testu vyhodit. Upozornil však na to, že už ho nemusí obsloužit. Záměrem podle něj není nikoho stíhat, jestli má test. „Samozřejmě test by měl mít, měl by být očkován, měl by být po nemoci, tak aby si byl jistý, že nikoho jiného v té restauraci nenakazí," uvedl. 

Samotnou kontrolu testů a dalších náležitostí bude vždy na konkrétním provozovateli, popřípadě personálu. „Nemůže udělit žádné sankce, ale věřím, že se s hostem vždy domluví,“ dodal ministr.  

Kontrolu testů by mohla nahradit jen vývěska

V restauracích by mohlo podle zástupců oboru místo kontroly negativních testů na koronavirus stačit vyvěsit sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Odpovědnost by tak nepadla na provozovatele stravovacích podniků, nesli by ji zákazníci.

„Na naši výzvu hlavní hygienička reagovala, pochopila problém a dospěli jsme ke kompromisu," řekl za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) řekl Luboš Kastner. Restaurace by tak měly podle něj povinnost pouze viditelně vyvěsit informaci, že obslouženi budou výhradně zákazníci, kteří splňují jednu z výše uvedených podmínek. V případě, že by přišli hygienici dodržování pravidel ověřit, zodpovídal by se host, nikoliv provozovatel podniku.

Kastner to považuje za úspěch. Je podle něj čas se o zodpovědnost podělit. Navíc to přispěje k tomu, že lidé nebudou brát opatření na lehkou váhu, řekl dále. Připomněl, že by nebylo v pořádku, aby stát kontrolní povinnost přenášel na hospodské.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky zahrádka, předzahrádka, restaurace, rozvolnění, COVID-19, test, omezení, pravidla, Wi-Fi, Hradec Králové, nemoc, Dominik Feri, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Instagram, Velké náměstí, Petr Arenberger, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké restaurace se připravují na otevření zahrádek. Provozovatelé považují testování za nesmysl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.