Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnes se rozjela lanovka na Sněžku. V provozu jsou oba úseky

Po více než třech měsících se dnes opět rozjela kabinová lanová dráha z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu na nejvyšší horu České republiky. Ráno byly v provozu oba úseky, z Pece na Růžovou horu a také z Růžové hory na Sněžku. Lanovka je v provozu od 08:00 do 19:00 v závislosti na počasí, může jezdit do rychlosti větru 60 km/h.

"Když se podívám na prognózu, tak vítr by se měl držet v rozumných mezích, na dnešek a zítřek to vypadá dobře, předpokládáme tedy, že lanovka pojede," řekl dnes ráno náčelník lanové dráhy Jiří Špetla. Letní provoz lanovky na Sněžku byl zahájen včetně okének v bistru Pec a Sněžka. Dospělí za jízdu až na vrchol zaplatí 230 korun, zpáteční jízdenka je za 430 korun.

"Ukončili jsem provoz z nařízení vláda 28. ledna. Tak dlouho lanovka, tedy kromě výstavby nové lanovky, nikdy nestála. Každé zařízení, které déle stojí, potřebuje chvilku na rozjezd. Provedli jsme zkoušky brzd, revizní technici zrevidovali strojní a elektrozařízení. Všechno se vyřešilo bez problémů a dnes jsme mohli obnovit provoz," řekl Špetla.

Kabinovou lanovku, která patří městu Pec pod Sněžkou, tvoří dva úseky, a to Pec - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Z hlediska převýšení je v Česku nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček z roku 1949. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody.

Počasí na výlet se bude postupně horšit

Meteorologové na dnešek pro Královéhradecký kraj předpovídají zpočátku polojasno, postupně oblačno až zataženo, během odpoledne a večera přeháňky a místy bouřky, ojediněle s kroupami a přívalovými srážkami. Nejvyšší denní teploty mají být mezi 22 až 25 stupni Celsia, na horách do 16 stupňů. Vítr má být mírný v bouřkách přechodně zesílí.

Přestože v uplynulých dnech teploty v podhůří připomínaly léto, na hřebenech Krkonoš je stále sníh. Třeba u hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 bylo ráno šest stupňů nad nulou, polojasno a do půl metru sněhu.

Podle ranního hlášení Horské služby Krkonoše je na hřebenech hor stále 70 až 110 centimetrů sněhu, na jižních svazích je sníh pouze ve žlabech, závětrných místech a odtrhových zónách. Jižní úbočí Kozích hřbetů a Sněžky jsou téměř beze sněhu. Souvislá sněhová pokrývka je na severních svazích. V Krkonoších i nadále platí první nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Region Krkonoše

Štítky ČR, turistika, koronavirus, lanovky, Sněžka, FOTO, lanová dráha, Růžová hora, Pec pod Sněžkou, Česko, kabinová lanovka, Krkonoše, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes se rozjela lanovka na Sněžku. V provozu jsou oba úseky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.