Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V kraji otevírá první státní památka. Kuks na víkend chystá zahradnické trhy

Barokní hospitál Kuks na Trutnovsku o víkendu otevře jako první ze státních památek v Královéhradeckém kraji, které jsou ve správě Národního památkového ústavu. Zahradnické trhy Kuks se budou konat od 14. do 16. května.

Národní památkový ústav má v Královéhradeckém kraji ve správě zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospitál Kuks. Ve všech jsou zatím přístupné pouze zámecké parky.  

Trhy se budou konat už od pátku. První návštěvníci budou moct přijít už v pravé poledne. V sobotu a neděli je v plán začít už od rána. První polovinu víkendu bude areál přístupný až do 18:00, v neděli se uzavře ve čtyři hodiny odpoledne.  

Prodejci budou ve stáncích prezentovat balkonové i zahradní rostliny, ovocné stromky, skalničky, kaktusy a další doplňkové zboží. Otevřené bude také bylinkářství, které je na nádvoří hospitálu. 

Během víkendu bude zpřístupněn i prohlídkový okruh s názvem Historie léků. „Návštěvníci si okruhem prochází sami, bez průvodce, jsou povinni mít respirátory a dodržovat rozestupy. Správa objektu bude hlídat, aby se návštěvníci neshlukovali a byly dodrženy všechny aktuální bezpečnostní pokyny. Okruh bude zpřístupněn pouze v souvislosti s pořádáním trhů," uvedli zástupci NPÚ. 

Hospitál sloužil k odpočinku vysloužilých vojáků 

Hospitál v Kuksu byl založen hrabětem Františkem Antonínem Šporkem na počátku 18. století jako místo odpočinku vysloužilých vojáků, o které pečoval řád milosrdných bratří.  

Hospitál fungoval až do roku 1938, kdy kvůli mnichovské dohodě museli milosrdní bratři se svými chovanci budovu opustit. Dům začal sloužit částečně jako sklad vyvlastněného majetku. Dokonce sem byla přesunuta hospodářská škola z Liberce a provozováno vlastivědné muzeum. Od roku 1942 zde fungovala polepšovna pro mladistvé delikventy. Na samém konci války našly v domě útulek německé ženy a děti prchající před postupující Rudou armádou. 

První organizovaná prohlídka se zde uskutečnila už v roce 1946. Návštěvníci si prohlédli sochy před hospitálem a barokní lékárnu. Roku 1958 byla budova prohlášena kulturní památkou. Na národní kulturní památku byla budova „povýšena“ až v roce 1995.  

Hospitál prošel v roce 2014 rozsáhlou opravou za 440 milionů korun. První rok po opravě si památku prohlédlo rekordních 140 tisíc lidí. Od té doby návštěvnost Kuksu klesá. Stále je však výrazně nad stavem před rekonstrukcí, kdy na Kuks ročně zavítalo kolem 40 tisíc lidí. 

Ohodnoť článek

Foto Hospitál Kuks

Štítky Kuks, hospitál, trhy, zahradnictví, kultura, víkend, pozvánka, historie, Národní památkový ústav, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, Náchod, Nechanice, Hrádek, Ratibořice, Rudá armáda, František Antonín Špork

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji otevírá první státní památka. Kuks na víkend chystá zahradnické trhy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.