Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem otevře návštěvníkům safari

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem otevírá safari každým rokem s novou návštěvnickou sezónou. Kvůli současné pandemii se s otevřením této části zahrady čekalo zhruba o tři týdny déle. Od 8. května bude návštěvníkům otevřeno klasické i lví safari v areálu zahrady.

„Safari Park počítá minimálně se zpřístupněním safari pro návštěvníky, kteří přijedou vlastní autem,“ potvrdila Hradecké Drbně mluvčí zahrady Zuzana Boučková. To, zda bude možné uspořádat organizovaný výjezd autobusem i s průvodcem zahrada zatím neví. Lví safari bude od 8. května fungovat bez omezení. Jeho areál jde navštívit pouze svým autem.  

Východočeská zoologická zahrada byla zavřena od konce minulého roku až do 12. dubna. V současné době jsou k dispozici pouze venkovní areály. Areál může v jednu chvíli navštívit maximálně tři tisíce lidí. 

Během prvního týdne bylo možné vstupenky koupit přímo na pokladnách zahrady. Od soboty je však třeba pořídit on-line vstupenku předem. Pracovníci zoo díky nim mají lepší přehled o počtu lidí, kteří se do zahrady chystají.  

Největší zájem návštěvníků od otevření zoo zaznamenala o uplynulém víkendu. V sobotu do safari parku přišlo 4.800 lidí a v neděli přes 3.700. Po oba dny byl provoz v zahrady plynulý a bez front, uvedla mluvčí. 

Safari nabídne nové přírůstky 

Stejně jako zbytek zahrady, i safari část nabídne nové přírůstky. Za poslední rok se zde narodilo hned několik antilop. Od založení safari se zde podařilo odchovat téměř stovku antilop ve zhruba 15 druzích.  

Za úspěch dvorští zoologové považují odchov pěti gazel Thomsonových. Jejich odchov se podařil po třech letech. „Jde o velmi náročné chovance, kteří jsou náchylní na nejrůznější choroby i stres. I proto je chová jen šest zahrad Evropy. Za poslední rok se narodilo sedm mláďat, pět z toho ve Dvoře Králové," uvedl zoolog Jiří Hrubý. Podobně významný je podle něj i odchov deseti mláďat ohroženého kudu malého. Safari park chová největší stádo těchto antilop mimo Afriku. 

Výrazného rozšíření se dočkalo i stádo silně ohrožených vodušek abok. „Nedávno se nám povedlo sestavit novou chovnou skupinu. V letošním roce se narodilo šest mláďat," uvedl zoolog Luděk Čulík. Vodušky abok obývají v přírodě jen velmi malou oblast Jižního Súdánu a Etiopie. Kvůli lovu i likvidaci přirozeného prostředí močálů jejich stavy rapidně klesají. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky safari, Safari Park, Dvůr Králové, vláda, omezení, otevření, turistika, zvířata, zahrada, zoologická zahrada, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, Drbna.cz, Etiopie, Jižní Súdán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem otevře návštěvníkům safari  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.