Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nařízení vlády povoluje otce u porodu jen s negativním testem. Nemocnice v kraji vycházejí vstříc

Kvůli pandemii jsou stále omezená zdravotnická nařízení. Vláda na začátku dubna vydala nové mimořádné opatření, které stanovuje pravidla pro účast otců u porodu. Pro řadu budoucích rodičů je to komplikace. K porodu otec může jen s 48 hodin starým antigenním testem provedeným na některých z odběrných míst. Popřípadě musí splnit další podmínky.

„Vláda zakazuje u všech poskytovatelů zdravotních služeb přítomnost třetí osoby při porodu ve zdravotnických zařízeních v případě, že nejsou splněny následující podmínky,“ stojí ve vlastním nařízení, které vešlo v platnost 12. dubna.

Budoucí tatínkové tak můžou k porodu jen za předpokladu, že předloží maximálně 48 hodin starý antigenní test. Ten je třeba provést na některém z oficiálních odběrných míst. Volně dostupné antigenní testy z obchodů nepostačí.

Pokud není otec schopen zajistit test, je třeba aby byl naočkován dvěma dávkami vakcíny. Otec může k porodu za předpokladu, že v posledních 90 dnech prodělal onemocnění COVID-19. U těchto lidí se předpokládá vyšší odolnost proti onemocnění.

Pokud otec nesplní ani jednu z podmínek, je třeba vybrat porodnici která zaručí, že se v porodním boxu nepotká s žádným jiným hospitalizovaným pacientem nebo rodičkou.

Pro budoucí rodiče je to komplikace

Pro budoucí rodiče, kteří se rozhodli rodit společně, je to komplikace. „Jen špatně se odhaduje přesný termín porodu. Je tak nesmysl, aby se partner nechával testovat každé dva dny,“ řekla budoucí maminka Lenka Došková. Je to však jeden ze způsobů, jak podmínku vlády splnit. Je však třeba počítat s tím, že si testování bude budoucí otec platit sám. Nárok na bezplatné antigenní testování je jednou za tři dny.

Další možností je odvést partnerku do porodnice a podstoupit antigenní testování těsně před porodem. Díky menší vytíženosti odběrných míst v Královéhradeckém kraji je to teoreticky možné. Například v Hradci Králové jsou čtyři oficiální odběrová místa. Alespoň na jednom z nich se redakci podařilo zarezervovat termín do jedné hodiny.

„Jsem prvorodička a nevím, co mě čeká. Ráda bych u sebe měla partnera od samého začátku. Nechci, aby musel běhat po areálu a pak se vrátil na poslední chvíli,“ dodává budoucí maminka. S jejím názorem se ztotožňují i ostatní budoucí matky na sociálních sítích.  

Nemocnice v kraji vychází budoucím tatínkům vstříc

Například do porodnice ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je možné nastoupit bez testu i očkování. „Naše porodnice umí zařídit, aby se otec nedostal do kontaktu s ostatními matkami. Máme samostatné a oddělené porodní boxy,“ potvrdil Hradecké Drbně mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Podobně vstřícné jsou i ostatní porodnice v regionu. Ne všechny nemocnice mohou zařídit, aby se otec nepotkal s cizí rodičkou. „V našich porodnicích je otcům nabízeno provedení antigenního testu v případě, že otec dorazí bez testu. Chceme, aby cesta k porodu v našich porodnicích byla pro budoucí maminky co nejsnazší a nejvstřícnější,“ řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Často se stává, že jsou rodičky poslány do jiné porodnice. Například v Hradci Králové jsou rodičky často odmítnuty a odkázány na porodnici v Pardubicích. Zde je přístup zdravotnického personálu hodně podobný. Budoucím otcům je umožněno nechat si antigenní test provést bez nutnosti rezervace na odběrovém místě v areálu nemocnice. „V Chrudimské, Orlickoústecké a Svitavské nemocnici bude doprovodu rodičky proveden test přímo na porodnici,“ dodala pro Hradeckou Drbnu mluvčí nemocnic Alena Františková.

V případě, že se otec účastní porodu, platí pro něj přísná hygienická opatření. Po celou dobu musí mít nasazený respirátor minimální třídy FFP2 nebo KN95. Při příchodu je mu změřena teplota a musí dodržovat všechny pokyny personálu.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky porodnice, doprovod, Královéhradecký, kraj, porod, otec, matka, test, vláda, nařízení, pandemie, návštěvy, nemocnice, rychlý antigenní test, Hradec Králové, Jakub Sochor, Drbna.cz, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nařízení vlády povoluje otce u porodu jen s negativním testem. Nemocnice v kraji vycházejí vstříc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.