Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vlci na Broumovsku jsou problém. Jaké řešení navrhují jednotlivé zastupitelské kluby kraje?

Hradecká Drbna se problematice vlků na Broumovsku věnuje dlouhodobě. To, že smečky vlků napadají hospodářská zvířata není žádnou novinkou. Například v roce 2020 bylo vlkem usmrceno 183 kusů zvířat. Škody, které kraj musí kompenzovat, se dostávají do milionových částek. V rámci naší pravidelné rubriky POLITICKÁ KORIDA jsme oslovili jednotlivé zastupitelské kluby Královéhradeckého kraje a ptáme se, jakým způsobem je třeba situaci řešit.

Otázka: Jak nejlépe vyřešit situaci kolem vlků a chovatelů na Broumovsku?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli Martin Červíček (ODS), Rudolf Cogan (STAN), Martina Berdychová (Východočeši), Pavel Bulíček (Piráti), Pavel Plzák (ANO), Alena Pajherová (SPD).


Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL),

border-radius: 50%; margin-left: 10px; margin-right: 10px; float: left; width: 80px; height: 80px;Nejlépe je najít řešení, které v kulturní krajině umožní dále pastevectví, které také udržuje krajinu CHKO, bude dostatečně chránit hospodářská zvířata, aniž by se fragmentalizovala příroda dvoumetrovými ploty a vlk by přitom redukoval přemnoženou volně žijící zvěř. To nebude jednoduché, jak vidíme i z jiných zemí EU.

Jakub Sofka (Spojenci pro KHK: TOP-09, LES, HDK)

Pro vyřešení situace bude vždy nutný kompromis respektující základní fakta: Vlk obecný je v ČR druhem původním. Tento druh je chráněný mezinárodními úmluvami, v ČR zařazen mezi zvláště chráněné druhy v kategorii "kriticky ohrožených“. Zároveň však vlk prokazatelně vytváří přímé škody na chovech především malých přežvýkavců a je tedy zdrojem konfliktů.

S ohledem na výše uvedená fakta je nejlepším řešením účinná prevence, především dostatečné technické zabezpečení pastvin, zabezpečení stáda ovčáckými psy, budování objektů na nocování chovaných zvířat. Nejen v tomto kontextu je vlastně dobrou zprávou, že vlk patří mezi zvláště chráněné druhy - otevírá to totiž možnost zvýšené náklady na zabezpečenou pastvu kompenzovat dotačními nástroji v národní nebo evropské gesci. Takové dotační nástroje v současné době existují.

Pokud už k přímým škodám dojde, je zapotřebí mít jednoduchý a spravedlivý systém náhrad. Opět zde platí, že náhrada škody je způsobilá, pokud její původce patří mezi vybrané zvláště chráněné druhy. V současné době k vyplacení náhrad dochází, systém je však třeba vylepšit. Zásadní je však klást důraz na preventivní opatření, které především omezují vznik potravních specializací vlčích smeček na chovy hospodářských zvířat.

Jiří Štěpán (ČSSD)

Ochrana přírody zajisté z pohledu šíření populace vlka slaví úspěch, zatímco v oblasti hledání řešení pro hospodáře v krajině bohužel selhala. To, co dělá z Broumovska tak cenou lokalitu a úžasné místo, není jen několik turisticky vyhledávaných míst. Je především úžasné a jedinečné pro svoji malebnost a udržování krajiny. To je však především zásluha zemědělců, chovatelů a myslivců, kteří se o tuto krajinu s pečlivostí po staletí starají a utvářejí ji. Naším cílem je v prvé řadě neprodleně hledat cesty, jak pomoci postiženým chovatelům. Jaké podmínky jim nastavit tak, aby i nadále mohli pečovat o naši krajinu a nebyli nuceni končit se svou činností.

Broumovsko nesmí zarůst náletem, nebo se stát výrobnou pro biomasu do plynových stanic. Stát musí pro hospodáře v krajině zabezpečit podmínky, aby mohli pokračovat ve své práci. Je to o celkovém nastavení podpory života na venkově. Bez toho se vytratí život z celé krajiny.

Současné koaliční subjekty ve vedení Královéhradeckého kraje:
Koalice ODS, STAN a Východočechů; ANO 2011; Česká pirátská strana; Koalice ČSSD a Zelených; Koalice KDU-ČSL, Volby pro město a Nestraníků; Koalice TOP 09, HDK a LES; Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lubomír Hajný (LDVI)

Štítky Politická korida, Královéhradecký, kraj, vlci, Broumovsko, řešení, zastupitelský klub, politika, názor, hospodářské zvíře, Královéhradecký kraj, ODS, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL, Martin Červ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlci na Broumovsku jsou problém. Jaké řešení navrhují jednotlivé zastupitelské kluby kraje?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.