Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jediné, co zůstane ze starého stadionu budou lízátka. Po jejich rekonstrukci se vrátí

Ačkoliv je současný fotbalový stadion v Hradci Králové spíše pro ostudu, na jeho lízátka jsou místní právem pyšní. Jejich fotografie a siluety se objevují v desítkách propagačních materiálů a za téměř padesát let se z nich stala dominanta krajské metropole. Dobrou zprávou je, že z nového stadionu zcela nezmizí. Pouze se opraví a nadále budou osvětlovat hrací plochu.

Radnice počítá, že s kompletní demolicí fotbalového stadionu začnou vysoutěžené společnosti během podzimu. Hradečáci si prací všimnou na první pohled, jako první totiž zmizí právě ikonické osvětlení. „Jsem rád, že se nám podařilo vymyslet návrh, který s lízátky počítá. Po demontování je zrekonstruujeme a opět vrátíme nad hrací plochu,“ potvrdil předseda představenstva společnosti Strabag Ondřej Novák.  

Takzvaná lízátka se nad hrací plochou v Hradci Králové tyčí od roku 1972. Poprvé se rozsvítila o tři roky později na zápase hradeckých Votroků s pardubickým Slovanem. Každý ze stožárů měří 50 metrů a váží kolem pětačtyřiceti tun. Všechny jsou ukotvené do čtyř speciálních betonových patek, které vedou hluboko do země.  

50 let provozu se na lízátkách podepsalo. Zastaralé jsou reflektory i samotná konstrukce. Pravděpodobně největší zatěžkávací zkoušku zažila lízátka při povodních v roce 1997. Při nich utrpěla především rozvodna. Právě kvůli lízátkům se měl původně stadion jmenovat RS Arena Pod Lízátky. 

 

O záchraně lízátek se v Hradci Králové mluví relativně dlouho. V minulosti se dokonce objevil návrh o zařazení na seznam chráněných pozoruhodností. I když byla většina potřebných podkladů na ministerstvo kultury předána, nápad nakonec vyšuměl. Stejně tak se uvažovalo o přesunutí lízátek na nedaleký stadion Slávie.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj turistika.cz

Štítky Hradec Králové, stadion, Malšovice, lízátka, rekonstrukce, nový, fotbal, dominanta, lízátko, hřiště, Strabag, Ondřej Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediné, co zůstane ze starého stadionu budou lízátka. Po jejich rekonstrukci se vrátí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.