Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Personál do nemocnice v Trutnově má přilákat stipendium. Absolventi mohou dostat až 80 tisíc korun

Pandemie koronaviru ukázala, že kvalitního personálu v nemocnicích není nikdy dost. Už před třemi lety město Trutnov založilo Nadační fond při Oblastní nemocnici Trutnov. Peníze z něho teď půjdou na stipendijní program pro čerstvé absolventy. Pokud podepíší pracovní smlouvu, mohou dostat 60 až 80 tisíc korun.

„V roce 2018 jsme nastartovali podporu trutnovské nemocnice v podobě nadačního fondu, díky kterému můžeme i letos vypsat stipendijní program na získání nelékařského zdravotnického personálu. Na tuto aktivitu je ve fondu alokováno 240 tisíc korun,“ vysvětluje starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). 

Na stipendijní program tak můžou dosáhnout minimálně tři uchazeči. V případě, že čerstvý absolvent nastoupí do trutnovské nemocnice, může dostat finanční podporu od 60 do 80 tisíc korun. Finální částka bude záležet na tom, jakého vzdělání žadatel dosáhl.  

„V případě výrazného nárůstu zájmu ze strany studentů o stipendium jsme připraveni zvýšit finanční prostředky určené pro tento stipendijní program,“ dodává trutnovský starosta.   

Stipendijní program pro čerstvé absolventy zdravotnických oborů není samozřejmostí. Žadatelé se musí do programu přihlásit – nejpozději do 31. května letošního roku. Úspěšní žadatelé se následně zavážou, že po skončení studia nastoupí do trutnovské nemocnice. Další podmínkou je, že zde musí vydržet nejméně 36 měsíců.  

„V současné době má naše nemocnice zájem o studenty oborů všeobecná sestra, dětská sestra, porodní asistentka, praktická sestra a fyzioterapeut. Pro studenty těchto oborů je stipendijní program připraven,“ vysvětluje předsedkyně fondu a lékařský náměstek Oblastní nemocnice Trutnov Alena Kopecká. Od roku 2018 už stipendium získalo 10 zájemců. 

Personální krize se podepsala na porodnici  

Personální situace v trutnovské nemocnici se podepsala nejvíce na porodnici, která je od léta zavřená. Do teď se nepodařilo najít personál a primáře, který by si vzal oddělení na starosti. Přitom se původně mluvilo o tom, že porodnice otevře v únoru.  

Nemocnice sehnala nového primáře i personál. Primářem se měl stát Jiří Koudelka, ten však ve zkušební době ukončil pracovní poměr. „Po třech týdnech působení u nás si své působení v trutnovské nemocnici rozmyslel, z toho dva týdny byl v pracovní neschopnosti. Dal výpověď ze dne na den, což ve zkušební době může,“ řekl ředitel nemocnice Miroslav Procházka. Nový termín otevření porodnice zatím nemocnice nestanovila.  

Rodičky tak musí jezdit do více než 30 kilometrů vzdáleného Náchoda. Další variantou je porodnice ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Ta je však od Trutnova vzdálená přes 50 kilometrů, tedy zhruba hodinu cesty. Některé budoucí maminky tak jezdí i do Jilemnice na Semilsku. 

Ohodnoť článek

Foto FB: Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Štítky nemocnice, Trutnov, absolvent, stipendium, peníze, personál, situace, porodnice, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., pandemie covidu-19, Ivan Adamec, ODS, Alena Weiserová-Kopecká, Miroslav Procházka, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Personál do nemocnice v Trutnově má přilákat stipendium. Absolventi mohou dostat až 80 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.