Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zeman jmenoval nového ministra zdravotnictví. Blatný podle prezidenta nese spoluzodpovědnost za mrtvé

Prezident republiky Miloš Zeman dnes jmenoval do funkce ministra zdravotnictví ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera. Ten nahradí odvolaného Jana Blatného (za ANO). Ve svém projevu Zeman zkritizoval dnes už bývalého ministra, který podle jeho slov blokoval použití vakcíny Sputnik V, a tím nese spoluzodpovědnost za úmrtí některých nakažených na covid-19.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný končí, nahradit ho má Petr Arenberger

Spekulace nelhaly, vláda změní své složení. Novým ministrem zdravotnictví bude ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Ve funkci nahradí Jana Blatného (za ANO). Premiér Andrej Babiš uvede nového ministra zdravotnictví do...

„Nastupujete do funkce ministra ve velice těžkých dobách, kdy zápasíme s pandemií a nejdůležitějším nástrojem je očkování. Každý z nás by měl proto usilovat o to, aby zde bylo co nejvíce efektivních vakcín,“ řekl dnes Zeman.

O to se podle svých slov zasloužil on sám a premiér Andrej Babiš (ANO). „Obrátil jsem se dopisy na izraelského, ruského i čínského prezidenta s žádostí o dodávky vakcín. Ve všech třech případech byla odpověď pozitivní. Bohužel váš předchůdce a ředitelka SÚKL tento proces blokovali. Je dobré si uvědomit, že každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice a nese spoluzodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají,“ dodal Zeman.

Tím ve svém projevu narážel na odpor bývalého ministr Blatného k ruské vakcíně Sputnik V. „Vím, že například vakcínu Sputnik teď kupuje Německo a Rakousko. Maďarský premiér se naopak nechal naočkovat čínskou vakcínou. Ideologická historie je naprosto bezpředmětná. Přeji vám tedy, abyste se tím nenechal otrávit a abyste svou funkci vykonával v zájmu národa,“ uzavřel.

Petr Arenberger se tak stal během koronavirové krize čtvrtým ministrem zdravotnictví. Ve funkci nahradí Jana Blatného (za ANO), kterého dnes odvolal na žádost premiéra Andreje Babiše prezident Miloš Zeman. Blatný řekl, že své odvolání chápe jako politické rozhodnutí, na které měl Babiš právo. „Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval na podkladě odborných dat a analýz,“ uvedl. Babišův krok se podle něj dá interpretovat tak, že podle premiéra je už země v rámci epidemie covidu-19 z nejhoršího venku.

Ohodnoť článek

Foto FB: Prezident ČR

Štítky vláda, koronavirus, opatření, ministerstvo zdravotnictví, Jan Blatný, Petr Arenberger, Miloš Zeman, vakcína, ministr zdravotnictví, ANO 2011, Sputnik V, Andrej Babiš, pandemie covidu-19, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman jmenoval nového ministra zdravotnictví. Blatný podle prezidenta nese spoluzodpovědnost za mrtvé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.