Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Během víkendu přes hranice okresů řidiči nejezdili, problém byla ale rychlost. Policie rozdala skoro 400 pokut

Zatím co vládní nařízení a zákaz cestování do jiných okresů většina lidí respektovala, problém byla rychlost a neukázněná jízda. Řada řidičů si pletla poloprázdné silnice se závodní dráhou. Ve zhruba 400 případech skončila rychlá jízda pokutou. Řada dalších bourala.

„Kromě pokut jízda velice často končila rozbitým autem i zraněním,“ řekla mluvčí policistů Eva Prachařová. Během čtyřdenního prodlouženého víkendu policie odhalila celkem 389 přestupků. Za ně policisté udělili pokuty v celkové výši přes 240 tisíc korun. Ve více než třech stovkách případů šlo o překročení maximální povolené rychlosti.  

Na řadě míst se bouralo. Jedna z nehod se stala i v pondělí na Trutnovsku, kdy řidička Jaguaru nezvládla řízení a se svým autem narazila do stromu vedle silnice. „Po střetu se s vozidlem přetočila a narazila do dalšího stromu,“ řekla mluvčí policistů Lucie Konečná. S ohledem na zdravotní stav nemohla policie provést dechovou zkoušku, proto byl nařízen odběr krve. Řidička byla letecky transportována do nemocnice v Hradci Králové. Škoda na autě se odhaduje na 700 tisíc korun. 

Zákaz cestování platí už přes měsíc. V Královéhradeckém kraji nařízení porušuje zhruba 170 lidí denně

Zatím nejpřísnější vládní opatření v České republice platí přes měsíc. Zakazuje cestování mezi okresy. Pokud řidič do jiného okresu musí, je povinen prokázat důvod své cesty. Od 1. března v Královéhradeckém kraji policie nemusela řešit žádné...

 

Rychlá jízda je příčinou třetiny nehod 

Podle dopravních statistik, které na svém webu pravidelně zveřejňuje Policie ČR je jednou z nejčastějších příčin nehod právě rychlost. Od začátku roku se v Královéhradeckém kraji stalo 1.099 dopravních nehod. Jako příčina je nepřiměřená rychlost připisovaná 347 z nich.   

Mezi další nejčastější příčiny patří jízda pod vlivem alkoholu, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění – tedy bezohledná jízda.  

Novodobým rekordmanem v rychlé jízdě je řidič, který na konci března překročil maximální povolenou rychlost o více než sto kilometrů v hodině. Policejní hlídka mu na D11 naměřila 239km/h.  „Sedmatřicetiletý řidič měl sice všechny potřebné doklady, prošel i u dechové zkoušky, ale překročení rychlosti mimo obec po odečtení stanovené odchylky o 101 km/h rozhodně v pořádku nebylo,“ řekla Konečná. Při takovém porušení předpisů hrozí roční zákaz řízení a pokuta do deseti tisíc korun. 

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky doprava, rychlost, nehoda, policie, kontrola, Velikonoce, víkend, havárie, Jaguar Cars, Lucie Konečná, Policie České republiky, okres Trutnov, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během víkendu přes hranice okresů řidiči nejezdili, problém byla ale rychlost. Policie rozdala skoro 400 pokut  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.