Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V novém pavilonu nemocnice v Náchodě začne fungovat ortopedie. Připravená má být během dubna

Dva nové pavilony Oblastní nemocnice Náchod jsou hotové od září loňského roku. Od té doby se hejtmanství budovy snaží vybavit. Jako první bude připravené oddělení ortopedie. První pacienty by mohlo přijmout v dubnu.

Tento týden schválila rada Královéhradeckého kraje vyhlášení veřejných zakázek na pořízení technického vybavení. Konkrétně jde o nákup vrtaček, pohybových přístrojů, kolenních motorových dlah nebo ultrazvuků. Celková cena vybavení se odhaduje na 15 milionů korun. Všechny zakázky chce hejtmanství stihnout vyřešit nejpozději do srpna.  

V nových pavilonech nemocnice je už připravený například operační sál, který je vybaven světly, monitorovacím systémem životních funkcí, sprchovými panely s dezinfekcí, rentgenem, plicními ventilátory a speciálními lůžky.  

První etapa modernizace Oblastní nemocnice Náchod skončila v září loňského roku. Krajskou kasu vyšla na 1,4 milionu korun bez DPH. Součástí modernizace byla stavba dvou nových pavilonů J a K. Jejich kompletní vybavení by mělo přijít na dalších 300 milionů korun. 

Královéhradecký kraj připravuje druhou etapu  

Na první etapu přestavby Oblastní nemocnice Náchod by měla navázat druhá etapa, která je nyní v projektové přípravě. Už v minulosti hejtmanství uvedlo, že bez druhé etapy nebude mít ta první smysl. Díky další modernizaci bude moct nemocniční zařízení fungovat v jednom společném areálu. Ročně by se tak mohlo podařit uspořit až 34 milionů korun. 

Podle posledních odhadů kraje by druhá etapa výstavby po výběru stavební firmy mohla začít v roce 2022 a do testovacího provozu by nové pavilony E a D mohly jít v roce 2024. 

Během druhé fáze modernizace se počítá s demolicí současného pavilonu E, který byl při stavbě dvou nových budov poškozen. „Výstavbou nových pavilonů utrpěla stará budova jisté škody, především ve statice,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). Takzvané „Éčko“ je nejstarší bodovou nemocničního areálu, postavena byla v roce 1938. V současné době nedokáže držet krok s moderní medicínou. 

V současné době se předpokládá, že bude mít nový pavilon E osm pater. A to na ploše o rozloze 800 metrů čtverečních. V nich bude především celé interní oddělení přesunuté z horního areálu. Jde o lůžkovou část, JIP, dialýzu, část dětského oddělení, urologii a onkologii. Budova by měla poskytnout i prostory pro chybějící sklady, šatny a lékárnu. 

"Demolice a následná výstavba pavilonu E a rekonstrukce budovy D nám umožní zajistit nejlepší možnou péči pro občany kraje, zároveň i kvalitní a moderní pracovní prostředí pro lékaře a zdravotnický personál," řekl Bulíček. 

Kompletně hotovo by chtěl mít Královéhradecký kraj do roku 2024. Nejprve je třeba vypracovat projektovou dokumentaci, to může zabrat až 15 měsíců. Až poté je možné začít s demolicí.  

Náchod má největší krajskou nemocnici  

Oblastní nemocnice v Náchodě je největším krajským zdravotnickým zařízením v Královéhradeckém kraji. Vedle ní hejtmanství spravuje ještě nemocnici v Trutnově, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Největší nemocnicí v regionu zůstává Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je zřizovaná státem.  

Nemocnice v Náchodě slouží spádové oblasti pro více než 200 tisíc obyvatel. Od roku 2013 spadá pod náchodskou nemocnici i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky nemocnice, Náchod, modernizace, ortopedie, rozšíření, rekonstrukce, pavilon, budova, Oblastní nemocnice Náchod, Královéhradecký kraj, Pavel Bulíček, Rychnov nad Kněžnou, Česká pirátská strana, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novém pavilonu nemocnice v Náchodě začne fungovat ortopedie. Připravená má být během dubna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.