Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji povolil tlak na lůžka intenzivní péče. Situace se nadále zlepšuje

Epidemiologická situace v Královéhradeckém kraji se i nadále zlepšuje. V několika posledních dnech se podařilo uvolnit některá lůžka na jednotkách intenzivní péče. Díky tomu klesl tlak na jejich kapacitní maxima. V těchto dnech je pro covidové pacienty volných více než 200 standardních lůžek a zhruba dvě desítky postelí je na jednotkách JIP a ARO.

„Situace v kraji se od začátku března zásadním způsobem zlepšila. Dva týdny za sebou zaznamenáváme značný pokles počtu nově nakažených osob,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Podle jeho názoru neměla uzávěra okresů na zpomalení epidemie zásadní vliv. Za bodem zlomu tak můžeme být díky častějšímu testování a včasnému trasování nemocných osob. Hejtman kraje dlouhodobě zastává názor, že v boji proti pandemii je nejúčinnější právě testování a včasné očkování. 

„V kraji máme volných přes deset procent intenzivních lůžek, žádný problém nemáme se standardními lůžky. Dostupná lůžková kapacita, kterou máme pro jinou než covidovou péči, se pohybuje mezi deseti až 20 procenty volné kapacity, což lze označit jako stabilizovaný stav,“ řekl během jednání zastupitelstva hejtman. To však neznamená, že se mohou nemocnice vrátit k běžné zdravotní péči.  

Kraji se daří očkovat rizikové skupiny  

I přes nedostatky v dodávkách vakcín se v Královéhradeckém kraji daří očkovat. Vyočkováno bylo přes 72 tisíc dávek, přes 18 tisíc lidí dostalo druhou dávku. "V porovnání s ostatními kraji jsme na tom z hlediska očkování velmi dobře," řekl Červíček. 

Očkování si pochvaluje i pětaosmdesátiletá paní Roubíčková z Nové Paky. Na očkování do velkokapacitního centra by nešla. „Očkování mi nabídla moje praktická lékařka. Všechno zařídila a dala mě termín. První dávku už mám,“ řekla. Na druhou půjde začátkem příštího měsíce.  

Od dubna by se mělo začít očkovat v 11 očkovacích centrech. Ta budou schopna poskytnout až 110 tisíc dávek měsíčně. Dalších 50 tisíc vakcín dostanou i další praktičtí lékaři. „Pokud by docházelo k tomu, že bychom dostávali od státu více než 150 tisíc vakcín, jsme do tří týdnů schopni zřídit další očkovací centra. To ale nyní nepředpokládám," dodal hejtman. 

Pandemická situace v Královéhradeckém kraji je stabilizovaná. Denně je v průměru odhaleno kolem 64 případů onemocnění COVID-19. Aktuálně nejhorší situace je na Jičínsku, naopak nejlepší kolem Trutnova. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký, kraj, COVID-19, lůžka, JIP, ARO, kapacita, graf, informace, pandemie, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, očkování, vakcína, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji povolil tlak na lůžka intenzivní péče. Situace se nadále zlepšuje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.