Počasí dnes25 °C, zítra31 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Pandemie v kraji se zklidnila, nejlépe je na tom Trutnovsko. Odborníci věří, že jsme za bodem zlomu

Vedení Královéhradeckého kraje tento týden prezentovalo aktuální data k pandemické situaci v regionu. Z nich je zřetelné, že se pandemická situace uklidnila. Optimisté dokonce věří, že se region nachází za bodem zlomu. Situace v nemocnicích už není kritická, počet denních přírůstků klesají.

V Královéhradeckém kraji bylo k dnešnímu dni něco málo přes sedm tisíc aktivních případů onemocnění COVID-19. Paradoxně nejlepší čísla vykázal tento týden Trutnov, zde je úplně nejméně pozitivně testovaných lidí. Jde o jediný okres v kraji, který je pod pomyslnou tisícovou hranicí. 

„Je vidět, že se situace na Trutnovsku zlepšila. Velice pomohlo myšlení lidí, kteří se nechali dobrovolně testovat. Z dostupných dat je vidět, že se po uzavření regionu pandemie rozptýlila a přesunula na ostatní místa,“ řekl na středeční prezentaci aktuální pandemické situace hejtman kraje Martin Červíček (ODS). 

Nejvíce aktivních případů dnes ráno vykázalo Hradecko, jde o jediný okres, kde je potvrzeno víc než dva tisíce případů. Celkově byl v Královéhradeckém kraji koronavirus potvrzen už u bezmála 100 tisíc lidí. Přes 1.300 lidí s onemocněním zemřelo.  

Královéhradecký kraj představil konečnou očkovací strategii 

Tento týden hejtmanství představilo definitivní verzi očkovací strategie, ta má začít příští měsíc. V Královéhradeckém kraji vznikne 11 očkovacích míst, kde bude vyočkováno kolem 100 tisíc dávek vakcíny týdně. Dalších, zhruba 40 tisíc dávek, dostanou do ordinací někteří praktičtí lékaři.  

To, zda se povede strategie uskutečnit záleží na tom, zda stát dodá slíbené množství vakcíny. Nedostatku očkovacích látek se bojí nemocnice i praktičtí lékaři. „Máme pořadník pacientů, kteří se chtějí očkovat. Ale nejsou vakcíny… Je to naprosto tristní situace, která se velice špatně vysvětluje,“ řekl místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šubrt

Pomyslným mozkem celé páteřní sítě očkovacích míst bude Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Ta měsíčně vyočkuje 25–30 tisíc dávek. Druhým největším centrem se stane nemocnice v Náchodě. Zde se počítá s naočkováním až 15 tisíc vakcín. Dále se bude očkovat i v nemocnicích v Jičíně, Trutnově, Broumově, Vrchlabí a Novém Bydžově. V plánu je otevřít očkovací místa například i v Levitově centru následné péče v Hořicích nebo na poliklinice v Jaroměři.   

Kraj představil definitivní verzi očkovací strategie, stojí na dodávkách vakcíny. Dodrží stát svoje sliby?

Královéhradecký kraj dnes představil definitivní verzi očkovací strategie. Ta počítá s jedenácti očkovacími centry a očkováním v ordinacích praktických lékařů. To, zda bude plán uskutečnitelný záleží na státu a počtu dávek. Většina doteď dodaných...

 

K tomuto týdnu dostalo první várku víc než 46 tisíc lidí. Pouze 13 tisíc obyvatel Královéhradeckého kraje má i druhou várku. 

Začalo testování na úřadech a dalších společnostech 

Tento týden se začalo s očkováním státních zaměstnanců. Například radnice v Hradci Králové musí otestovat zhruba 400 zaměstnanců. Povinnost se bude týkat i dopravního podniku, technických služeb a zaměstnanců městské policie.  

Například v budově hejtmanství jsou zaměstnanci testováni zdravotníky z domova důchodců U Biřičky. Povinnost platí pro všechny, kteří se v budově pohybují. Výjimku mají pouze ti, kteří pracují z domova. "Od příštího týdne bychom chtěli zahájit samotestování zaměstnanců. Podle toho, kolik budeme mít samotestů, přistoupíme k vícenásobnému testování týdně," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.  

Koronavirus je v Královéhradeckém kraji přesně rok  

Tento týden to byl přesně rok, co Fakultní nemocnice v Hradci Králové potvrdila první případ koronaviru v Královéhradeckém kraji. Mělo jít o muže z Ameriky, který se nakazil na zájezdu v Rakousku. Region se tak stal třetím krajem, kde byla nákaza potvrzena.  

Přesně před rokem Královéhradecký kraj potvrdil první případ nakažení koronavirem

Dnes je to přesně rok, co byl v Královéhradeckém kraji potvrzen první případ koronaviru. Pozitivní test potvrdila Fakultní nemocnice Hradec Králové u muže americké národnosti. Po Praze a Ústeckém kraji se stal náš region třetím místem s...

 

Nemocnice jsou připravené přijmout pacienty z jiných krajů 

Situace v nemocnicích je stále vypjatá, nikoli však kritická. Takto zhodnotil aktuální vytížení nemocnic v Královéhradeckém kraji hejtman Martin Červíček. Podle jeho slov jsou některá zdravotnická zařízení připravena přijmout pacienty z jiných krajů. 

Během posledních tří týdnů nebylo třeba žádného z pacientů převážet mimo území Královéhradeckého kraje. Docházelo pouze ke stěhování pacientů mezi nemocnicemi uvnitř regionu. Takto bylo třeba pomoct například nemocnici v Jičíně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký, kraj, přehled, pandemie, situace, očkování, COVID-19, týden, lékař, rok, Královéhradecký kraj, nemocnice, okres Trutnov, pacient, Martin Červíček, Trutnov, Fakultní nemocnice Hradec Králové, ODS, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie v kraji se zklidnila, nejlépe je na tom Trutnovsko. Odborníci věří, že jsme za bodem zlomu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.