Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Případný dotační podvod na turnaji Ondráškova Cup v Hradci Králové bude prověřovat policie

Královéhradecký kraj podává trestní oznámení kvůli dotačnímu podvodu. Toho se měli dopustit organizátoři finálového turnaje Ondrášovka Cup, který se minulý rok konal v Hradci Králové. Pořádají spolek, jehož předsedou byl hokejový rozhodčí Petr Lacina, měl zfalšovat podpisy a vystavit faktury lidem, kteří se na organizaci nepodíleli.

Ondrášovka Cup je celorepublikový fotbalový turnaj, který se pořádá pravidelně každý rok. Účastní se ho dětské fotbalové týmy složené z dětí ve věku od 8 do 13 let. Z kvalifikační sítě postoupí do finálového turnaje čtyřiadvacet týmů z každé kategorie. Dříve šlo o Pohár Českomoravského fotbalového svazu. 

„Chceme podat trestní oznámení, abychom zjistili, zda nedošlo ke spáchání trestného činu,“ potvrdil Hradecké Drbně hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Podle jeho slov bylo v půlmilionové žádosti uvedeno několik nepřesností a nepravdivých informací. Na koho konkrétně bude hejtmanství podávat trestní oznámení Červíček neřekl. Není ani jasné, zda může být podáno přímo na pana Lacinu nebo spolek. Veškeré služby totiž společnost řešila na dodavatelské bázi.

Proplácení peněz ze získané dotace probíhá zpětně, na základě vystavených faktur pořadatelem. Jenže ty byly podle několika zdrojů deníku Sport zfalšované a vystavené na lidi, kteří se akce vůbec neúčastnili. Pod fakturami bylo i několik falešných podpisů.  

Spolek měl vyfakturovat rozhodčí, které na zápase nikdo neviděl. Vystaveno bylo i několik faktur pro smyšlené zdravotníky. Organizátor turnaje si měl vyfakturovat i posekání hřišť, zapůjčení lajnovačky, přenosné branky a praporky. Nic z toho ale nebylo potřeba. Navíc, hřiště nejsou na akcích Ondrášovka Cupu praporky vůbec označeny. 

"FAČR tento fakt považuje za smutnější o to více, že se jednalo o akci, které se v loňském roce zúčastnilo více než 16 tisíc malých dětí, které tento turnaj měl vést ke vztahu k fotbalu a pohybovým aktivitám obecně," řekl mluvčí FAČR Michal Jurman. Organizátor akce všechny peníze proplacené Královéhradeckým krajem vrátil.  

Lacina ze spolku odešel. Postup kraje považuje za protizákonný  

Tiskový zástupce extraligového trenéra Petra Laciny Hradecké Drbně potvrdil, že se před čtrnácti dny vzdal postu předsedy organizačního spolku. Prý kvůli tomu, aby jeho jméno nebylo spojováno s Ondrášovka Cupem a ochránil tak dobré jméno turnaje.  

Redakci od Petra Laciny přišlo krátké vyjádření, ve kterém se vyhrazuje proti jednání kraje. Podle něho je postup hejtmanství v případě kontroly naprosto v rozporu se zákonem. „Silná medializace celé záležitosti s extrémními úniky informací ze spisu ještě před jeho uzavřením, mě opakovaně utvrzuje v tom, že se jedná o snahu o mou diskreditaci s jediným cílem odepsat mou osobu v očích veřejnosti i v odborných kruzích,“ napsal Lacina redakci. 

Ze spolku Lacina údajně odešel sám. Odmítá však, že by v rámci pořádání finálového turnaje v Hradci Králové chyboval.  

Kvůli probíhající kauze přišel Petr Lacina o možnost koučovat extraligové hokejové zápasy. Stopku mu dal Český svaz ledního hokeje už 2. února. Ani ne o dvacet dní později byl zákaz zrušen. „Komise rozhodčích ČSLH vzala na vědomí vyjádření poskytnuté rozhodčím Petrem Lacinou a s přihlédnutím k presumpci neviny mu uvolnila činnost,“ napsal svaz ve svém oficiální prohlášení. O případné další stopce kvůli trestnímu stíhání svaz informace neposkytnul.  

"Pan hejtman Červíček se zkušenostmi z pozice policejního prezidenta by měl naopak dohlédnout na řádné provedení a dokončení probíhající kontroly s respektováním práv všech účastníků dle platného práva. Věřím, že včerejší informace, kterou pan hejtman uvedl v médiích byla jen velký omyl a mylná interpretace informací zcela vytržených z kontextu," dodal Lacina

Je to jen další podivný krok v celé té kontrole, tvrdí společnost Ondrášovka cup  

„V řádném termínu předložíme krajskému úřadu naše námitky. Nerozumíme tedy, jak mohlo být mediálně prezentováno, že Rada Královéhradeckého kraje již projednala zprávu kontrolního odboru krajského úřadu o výstupech této kontroly,“ řekl mediální zástupce společnosti Ondrášovka cup Roman Kraus

I sama společnost hejtmanovo prohlášení kritizuje. Podle Krause se jedná o další podivný krok, který jen potvrzuje nestandardní přístup krajského úřadu k celé kontrole. Zároveň upozornil na to, že výstupy z ní, se společnost dozvídá především z médií.  

Společnost potvrdila, že zahájila kompletní reorganizaci projektu Ondrášovka Cup. „Nastavíme to tak, aby podobné situace vůbec nenastali,“ doplnil Kraus. Ukončení spolupráce s Petrem Lacinou nekomentoval. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Ondrášovka cup, turnaj, fotbal, Petr Lacina, sport, dotace, podvod, trestní oznámení, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, MOL Cup, Hradec Králové, hokej, Fotbalová asociace České republiky, Martin Červíček, Roman Kraus, Český svaz ledního hokeje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případný dotační podvod na turnaji Ondráškova Cup v Hradci Králové bude prověřovat policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.