Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Původně nevyužívaná, dnes prakticky plná. Ubytovna pro covidové bezdomovce v Hradci Králové našla svoje využití

Hradec Králové před rokem zřídil ubytovnu pro pozitivně testované lidi bez domova. Taková zařízení musí mít podle nařízení Krajské hygienické stanice Hradec Králové každá obec s rozšířenou působností. Během první vlny ubytovna vytížena nebyla.

„Zatímco za celý loňský rok toto zázemí využilo pouze pár jednotlivců, především z důvodu preventivní krátkodobé karantény, na přelomu února a března sem bylo umístěno čtrnáct lidí bez domova, kteří měli pozitivní test na COVID-19,“ potvrdila mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. V neděli ubytovnu opustilo 12 uzdravených lidí. Hned v pondělí sem ale bylo přijato dalších 11 pozitivně testovaných bezdomovců.  

Ubytovna pro pozitivně testované je umístěna ve veřejné části areálu letiště. Většina lidí se sem dostane z Domova Matky Terezy, který provozuje hradecká oblastní charita. Jejich klienti jsou zde pravidelně kontrolováni a testováni.  

„Zvýšený počet zde umístěných lidí v posledních dnech souvisí s testováním, ke kterému přistoupili pracovníci azylového domu na konci února,“ řekl vedoucí odboru krizového řízení Josef Janura. Podle jeho slov se do ubytovny na letišti dostanou jenom ti, kteří nemají žádné nebo minimální příznaky. Jednoduše řečeno… Do covidové ubytovny mohou jen ti, u kterých se nepředpokládá, že budou potřebovat lékařskou pomoc.  

„Od města mají zajištěnou základní stravu a pokud tři dny před koncem nařízené karantény nebo izolace nevykazují příznaky nemoci, zařízení opouští,“ dodává Janura. Na dodržování pravidel a nařízenou karanténu dohlíží městská policie. Ta na letiště a k ubytovně pravidelně posílá hlídky, které situaci v okolí kontrolují.  

„Situaci kontrolujeme několikrát denně. Pokud zjistíme, že někdo z nich nařízenou karanténu nedodržuje, předáváme to k dořešení na odbor krizového řízení,“ potvrdila Hradecké Drbně mluvčí strážníků Eva Kněžourová. Ten situaci posoudí a azylový dům ho následně nahlásí Policii České republiky a Krajské hygienické stanici Královéhradeckého kraje.

Ubytovna funguje od jara loňského roku  

Hradec Králové vybudoval ubytovnu pro covidové lidi bez domova na jaře minulého roku. Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje schválila využití budovy vedle bývalého útulku pro kočky. „Nejdřív jsme to vyklidili a připravili ubytování. Dali jsme sem lůžka, vytápění i ledničku. Ubytovaní zde mají dokonce i erární telefon, pokud by si potřebovali zavolat pomoc,“ potvrdil primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). 

Kvůli aktuální situace město předpokládá, že se bude nákaza mezi těmito lidmi šířit i nadále. „Ten druhý objekt tak skutečně potřebujeme, abychom mohli zdolat nemoc u těchto lidí,“ doplňuje primátor. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky ubytovna, bezdomovec, COVID-19, letiště, Hradec Králové, testování, pandemie, bez domova, zátěž, azyl, Krajská hygienická stanice, karanténa, Královéhradecký kraj, Alexandr Hrabálek, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Původně nevyužívaná, dnes prakticky plná. Ubytovna pro covidové bezdomovce v Hradci Králové našla svoje využití  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.