Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krkonoších přibývá přestupků. Stoupá i počet rozdaných pokut za nerespektování pravidel

V Krkonoších přibývá přestupků porušování pohybu v klidových územích národního parku a přestupků proti návštěvnímu řádu chráněného území. Počet pokut uložených na místě stoupá. Přibývá také přestupků, které se daří vyřešit. Strážci parku loni uložili 65 pokut v celkové výši 80.600 korun a právníci odboru státní správy vyřešili 58 správních řízení a uložili pokuty ve výši 1,3 milionu korun.

Pravomocné jsou už také postihy čtyř motocyklistů, kteří 1. dubna 2020 jezdili na terénních motocyklech s pásy po zasněžených Krkonoších včetně nejcennějších partií národního parku, například Krakonošovy zahrádky pod Studničnou horou. Od Správy KRNAP každý z nich dostal nevyšší možnou sankci 100.000 korun. 

"Nyní jsou tato rozhodnutí pravomocná a dvě pokuty již byly zaplaceny. Jedna nezaplacená pokuta byla předána k vymáhání Celnímu správě a poslední pokuta by měla být zaplacena do poloviny března," řekl mlučí Správy KRNAP Radek Drahný.

Také po konci minulé zimní sezony strážci v Krkonoších zaznamenali spanilé jízdy terénních motocyklů, nelegální vjezdy motorových vozidel a vstupy turistů do volného terénu v klidovém území KRNAP.

"Správa KRNAP toto porušování zákona o ochraně přírody a krajiny řeší prostřednictvím strážců přímo na místě uložením pokuty nebo zahájením správního řízení. Chytit jejich řidiče není snadné, ale ani oni se loni nevyhnuli trestu. V pěti případech naši právníci uložili pokutu 15.000 korun," uvedl Drahný.

Strážci v Krkonoších se stále častěji potýkají také s nepovolenými vstupy do volného terénu v klidovém území KRNAP, ať již jde o skialpinisty, freeridisty nebo takzvané selfíčkáře. Pokuta za porušení tohoto omezení může v závislosti na lokalitě a závažnosti přestupku dosáhnout výše 100.000 korun. Za loňský rok Správa KRNAP obeslala příkazem k uhrazení pokuty ve výši 10.000 korun dvě desítky lyžařů.

"Množství přestupků, které naši strážci v terénu musejí řešit, je obludné. Počet na místě uložených pokut stoupá. Situace je bohužel horší a horší," uvedl Drahný.

Pokuty, které pachatelé přestupků dostávají, nejsou příjmem Správy KRNAP. Polovina jde obci, na jejímž katastru se přestupek stal, přičemž obec jej musí použít na zlepšení kvality života v obci. Druhá polovina jde Státnímu fondu životního prostředí, který zajišťuje financování projektů, jako například Zelená úsporám či Dešťovka, uvedli zástupci Správy KRNAP.

Návštěvnost Krkonoš je v posledních letech enormní, například v loňské letní sezoně byla druhá nejvyšší za posledních devět let. Nadprůměrná byla i přesto, že turistický ruch byl po významnou část loňského roku omezen restrikcemi kvůli epidemii koronaviru. Růst návštěvnosti vyplývá z dat automatických sčítačů turistů, kterými Správa Krkonošského národního parku od roku 2012 vždy od května do října monitoruje návštěvnost hor.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rezervace, kriminalita, rekreace, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku, terén, pandemie covidu-19, Krkonošský národní park, Studniční hora, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších přibývá přestupků. Stoupá i počet rozdaných pokut za nerespektování pravidel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.