Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přijde primátor o svůj post? Vyjednávání o nové koalici stále pokračují

Od poloviny prosince řeší hradečtí politici, jak by mohla vypadat nová vládnoucí koalice. Například ODS předložila ostatním zastupitelským klubům dvě varianty. Jedna počítá s tím, že by se strana vzdala postu primátora. Konkrétní výsledky jednání zatím neznáme.

Obě varianty Občanské demokratické strany počítají se čtyřkoalicí. Stále však trvají na tom, že by to všechno mělo vzniknout bez podpory Změny pro Hradec a Zelených.  

"Jsme připraveni se účastnit na novém koaličním projektu. Nesouhlasíme však s možným zapojením subjektu Změna pro Hradec - Zelení. Přispěli k výrazné destabilizaci dosavadní koalice, z níž nakonec formálně odešli, ale místa v radě si ponechali. Tato jedna zkušenost nám stačila," řekl předseda klubu zastupitelů ODS Martin Soukup

ODS předložila návrh, který počítá s 11 členy v radě města. Strana zároveň netrvá na svých dosavadních funkcích a je připravena k personálním změnám.  

První návrh ODS mluví o koalici složené z Hradeckého demokratického klubu, Pirátu a Koalici pro Hradec. Čtyři místa v radě by získalo HDK, tři by připadla Pirátům a Koalice pro Hradec by obsadila jedno. "Post primátora by si v této variantě podržela ODS, HDK a Piráti by získali shodně po dvou náměstcích," uvedli zástupci ODS. 

Druhá varianta počítá s tím, že se ODS vzdá postu primátora výměnou za dvě pozice na postu náměstků. Nového primátora by pak nominoval Hradecký demokratický klub, který by zároveň získal jednoho náměstka. Další dva náměstky by měli Piráti.  

Každý hlas se počítá. 20 je málo, tvrdí někteří politici 

S návrhy Občanská demokratická strana narazila u některých kolegů z jiných koaličních klubů. Podle návrhů ODS by koalice získala 20 hlasů, to je podle některých politiků málo.  

"Jsme i nadále přesvědčeni, že jediná možná varianta na stabilní a udržitelný rozvoj města je varianta 23 zastupitelů, která dá městu na relativně krátký čas do voleb potřebnou stabilitu. Je to pro nás zásadní," řekla zastupitelka Pavlína Springerová (HDK). 

Podobný názor mají i Piráti. "Koalice s 23 hlasy nám připadá daleko výhodnější než kolace s 20 hlasy," řekl předseda zastupitelského klubu Pirátů Aleš Dohnal. Opoziční návrh hovoří o složení široké koalice ze všech současných zastupitelských klubů vyjma komunistů a Hnutí ANO. 

Návrhů je daleko více  

Svůj návrh v minulých dnech předložila i Koalice pro Hradec. Ta by ráda vytvořila devítičlennou radu města, ve které by mělo HDK tři místa, ODS a Piráti po dvou a Změna pro Hradec – Zelení s Koalicí pro Hradec po jednom postu. Primátorské křeslo by mělo připadnout HDK.  

Hnutí ANO v Hradci Králové komunální volby vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS má pět zastupitelů a Změna pro Hradec a Zelení tři křesla. HDK má sedm mandátů, Piráti pět svých zástupců, lidovecká Koalice pro Hradec má tři zastupitele a KSČM také tři.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Alexandr Hrabálek

Štítky ODS, koalice, Hradec Králové, vyjednávání, primátor, politika, krize, magistrát, klub, zastupitel, Hradecký demokratický klub, Česká pirátská strana, ANO 2011, Martin Soukup, Pavlína Springerová, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijde primátor o svůj post? Vyjednávání o nové koalici stále pokračují  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.