Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Semafory na výjezdu od nemocnice v Hradci Králové jsou v provozu. Budou zde do rekonstrukce Milety

Dnešním dnem se spustil provoz provizorních semaforů na křižovatce ve Zborovské ulici. Podle magistrátu mají semafory zklidnit dopravu kolem nemocnice. Hlavním důvodem její instalace bylo především velkokapacitní centrum, které má vzniknout v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Doprava ve Zborovské ulici je v době pandemie ještě více intenzivní. „Touto ulicí projíždí několik tisíc aut denně, řidiči míří nejčastěji do fakultní nemocnice nebo na odběrová místa COVID-19. Vzhledem k tomu, že kraj navíc v nemocnici plánuje očkovací centrum, museli jsme situaci začít řešit okamžitě,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). 

Po odstranění provizorních semaforů v roce 2018 se městu jejich návrat dlouhodobě nedařil. Vyjednávání mezi majitelem pozemku, policií a krajem trvala od roku 2019. Problém nastal v majetkovém vypořádání. Pozemky, na kterých měly semafory stát patří nemocnici, tu ale zřizuje ministerstvo zdravotnictví. To byl podle radnice hlavní kámen úrazu. 

„Na místě by měly semafory zůstat do zahájení plánované rekonstrukce křižovatky Mileta,“ potvrdila dnes mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Semafory na výjezdu od nemocnice jsou pouze provizorní. Instalace stálých by byla podle města zmařená investice.

 „Na jaře příštího roku počítáme s rekonstrukcí křižovatky Mileta, takže by byla větší investice kompletně zmařená,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Za trvalé semafory by město zaplatilo pět milionů korun. Jejich instalaci bude radnice řešit až po dokončení rekonstrukce přilehlé křižovatky.

Ačkoliv semafory stojí na soukromém pozemku u krajské silnice, bude jejich pronájem platit město. Městskou kasu světelná signalizace vyjde na 100 tisíc korun měsíčně. 

Vše zlé pro něco dobré 

Magistrát Hradce Králové o umístění semaforů do Zborovské ulice nikdy neuvažoval. Provizorní světelná signalizace sem byla umístěna kvůli nedaleké rekonstrukci křižovatky na Kotli v roce 2018. Ředitelství silnic a dálnic se obávalo, že bez nich by byla doprava kolem nemocnice přetížená.  

Následně se ukázalo, že nové semafory dopravu kolem nemocnice a ve Zborovské ulici skutečně uklidnili. Semafory ocenili především řidiči, kteří vjížděli na hlavní silnici ve směru od nemocnice. „Když tu semafory byly, nestala se ani jediná nehoda, ale jakmile zmizely, hned tu zase začaly," řekl před časem ředitel fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

Radnice proto žádala, aby mohla světelná signalizace zůstat i po dokončení rekonstrukce. To ji ale nebylo povoleno. „Šlo o dočasné řešení, které dotčené orgány státní správy a Policie ČR nepovolily prodloužit do doby rekonstrukce křižovatky Mileta. Termín její opravy tenkrát nikdo neznal,“ řekl náměstek. A právě proto začal magistrát pracovat na své vlastní variantě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Stanislav Komárek

Štítky semafor, doprava, Hradec Králové, nemocnice, signalizace, novinka, Mileta, rekonstrukce, Fakultní nemocnice Hradec Králové, ODS, Jiří Bláha, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Alexandr Hrabálek, Mileto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semafory na výjezdu od nemocnice v Hradci Králové jsou v provozu. Budou zde do rekonstrukce Milety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.