Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji je na jednotkách JIP a ARO volno už jen pro šest covidových pacientů

V nemocnicích po celé České republice je hospitalizováno 8.100 lidí, což je nejvíc za dobu pandemie. Podle nemocnic nadále přibývá pacientů v těžkém stavu. Konkrétně v Královéhradeckém je volných posledních šest covidových lůžek na jednotkách JIP a ARO.

Podle informací České televize i serveru hlidacstatu.cz bylo ke včerejšímu dni v Královéhradeckém kraji hospitalizováno přes 550 pacientů. Většina z nich byla ve středně těžkém nebo těžkém stavu. Ve všech zdravotnických zařízení tak zůstalo pouze šest lůžek intenzivní péče a jedno lůžko s klasickým kyslíkem.

Statistiky hospitalizovaných na webu ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, takže celkové počty obsazených lůžek jsou vyšší.

„Počty pacientů začaly stoupat po vánočních svátcích a od té doby se příliv pacientů příliš nemění. Kromě péče o covidové pacienty samozřejmě poskytujeme veškerou akutní péči. Všem zaměstnancům nemocnice chci za jejich nasazení poděkovat,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička. Do nemocnice v Hradci Králové je denně přijata zhruba desítka pacientů s onemocněním COVID-19. V průměru zde leží kolem 220 covidových pacientů. 

"Z důvodu nedostatečné kapacity na standardních lůžkách bylo z jičínské nemocnice převezeno několik pacientů do nemocnic v kraji, a to Trutnova, Náchoda a Hradec Králové," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Všem nemocničním zařízením v Královéhradeckém kraji by pomohlo rozšíření kapacit. To však není kvůli nedostatku personálu možné. Jen v hradecké nemocnici chybí kolem 300 zdravotníků. Zhruba stejný počet postrádají i nemocnice, které spravuje kraj. Přijímání nových pacientů je tak možné jen díky převozu už hospitalizovaných mimo region. 

V některých krajích, jako jsou Plzeňský a Karlovarský, aktuálně nejsou pro pacienty s covidem žádná volná lůžka na ARO a JIP, jinde se kapacita vyčerpání blíží. Nemocnice v Pardubickém kraji dokonce vyhlásily stav plošného ohrožení obyvatel. V praxi to znamená, že už nemocnice nemohou přijmout žádné další pacienty. 

„Pokud jde o kapacitu lůžek intenzivní péče, tak ta je vyčerpaná zcela. Pokud jde o lůžka standardní péče, tak tam už teď máme pacienty na přistýlkách a nedokážeme ji dále rozšířit, chybí nám personál,“ řekl pro ČT hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Podle informací ministerstva zdravotnictví je v Královéhradeckém kraji potvrzeno 11.725 aktivních případů onemocnění COVID-19. Nejvíc nemocných je ve věku od 45 do 54 let. Pacientů nad 65 let je v regionu 18 procent.

Celorepublikově zůstává jen 14 procent volných lůžek

Podle informací ministerstva zdravotnictví včera (v celé České republice) zbývalo posledních 14 procent lůžkové kapacity na jednotkách JIP a ARO. České zdravotnictví je tak teoreticky schopné přijmout už jen 153 covidových pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. 

Od 1. března loňského roku, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno už přibližně 1,27 milionu případů onemocnění COVID-19. Aktuálně je v zemi nemocných asi 155 tisíc lidí. Od začátku epidemie zemřelo téměř 21 tisíc pacientů s COVID-19. V posledních dnech přibývá denně 170 až 180 úmrtí.

Od čtvrtka budou moct hejtmani a pražský primátor nařídit pracovní povinnost dalším lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dál zvažuje i možnost povolání mediků. 

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky nemocnice, kapacita, Hradec Králové, JIP, ARO, region, ČR, Královéhradecký, kraj, plno, pacient, Královéhradecký kraj, jednotka intenzivní péče, Česko, Česká televize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jan Blat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji je na jednotkách JIP a ARO volno už jen pro šest covidových pacientů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.