Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PŘEHLED: Pandemická situace v kraji se výrazně nezhoršila. Trutnovsko je na tom lépe

Během posledního týdne se pandemická situace v Královéhradeckém kraji nijak zvlášť nezhoršila. Na Trutnovsku se situace dokonce zlepšila. Hejtmanství tento týden představilo druhou fázi očkování, do které mají být zapojeni i praktičtí lékaři. Očkováním se začali zabývat i učitelé a školský personál. Hradecká Drbna přináší tradiční přehled nejdůležitějšího covidového dění v Královéhradeckém kraji.

V Královéhradeckém kraji stále nemůžeme mluvit o tom, že by se situace výrazně lepšila. V tuto chvíli je však důležité, že se výrazně nehorší. Podle čísel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje bylo k dnešnímu dni evidováno 9.141 aktivních případů onemocnění COVID-19. 

Nejvíc nemocných je na Hradecku, kde se číslo vyšplhalo na 2.778 nemocných lidí. Nově jsou všechny krajské regiony nad hranicí jednoho tisíce pozitivních testů. Nejméně případů je na Rychnovsku, celkem 1.201.  

Situace se nehorší ani v nemocnicích. Podle informací serveru hlidacstatu.cz je v Královéhradeckém kraji hospitalizováno 490 pacientů. Většina z nich je ve středně těžkém nebo těžkém stavu. K dnešnímu dni bylo volných devět covidových lůžek na jednotkách JIP a ARO a dvě klasická lůžka.  

Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (ODS) se zlepšila situace na Trutnovsku. Ještě před 14 dny na tom bylo Trutnovsko zhruba o 40 procent hůře než zbytek kraje. V těchto dnech je na tom region jen o něco hůře než například Hradecko nebo Náchodsko. 

Jednou z nejvytíženějších nemocnic zůstává ta v Trutnově. O jejich možnostech, kapacitě a nedostatku personálu si tento týden povídala Hradecká Drbna s ředitelem Miroslavem Procházkou. 

Horší situaci jsem nezažil ani během služby ve vojenském zdravotnictví, říká ředitel Trutnovské nemocnice Miroslav Procházka

Pandemická situace v Královéhradeckém kraji je stále na hranici zvladatelnosti. Jednou z nejvytíženějších nemocnic v Královéhradeckém kraji je ta v Trutnově. Hradecká Drbna si povídala s jejím ředitelem Miroslavem Procházkou. Ptala se například...

 

V kraji se začne s očkováním učitelů 

"Školy se seznamují s podmínkami, vnímají očkování jako potřebnou záležitost. Přejí si, aby se mohly děti vrátit do škol a všichni byli zdraví," řekla mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová. Ve školách, které zřizuje krajské město, pracuje zhruba 800 učitelů.

Královéhradecký kraj spravuje celkem 54 středních škol. "Máme informace, že většina pedagogů i nepedagogických pracovníků o očkování zájem projevuje," řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann

O očkování mají učitelé v regionu zájem. Začít by se mělo o tomto víkendu

Učitelé a zaměstnanci škol, které zřizuje Hradec Králové nebo Královéhradecký kraj, mají o očkování proti onemocnění COVID-19 zájem. První etapa očkování školského personálu by měla začít tuto sobotu. Počítá se s naočkováním zaměstnanců starších...

 

Do druhé fáze očkování se zapojí praktičtí lékaři  

Tento týden Královéhradecký kraj představil konkrétnější podobu druhé fáze očkování. Ta by se měla spustit začátkem dubna. V tu dobu by měla být připravená velkokapacitní centra a některé ordinace praktických lékařů. 45 tisíc dávek vakcíny měsíčně by mohlo dostávat zhruba 200 praktiků. „Vše samozřejmě závisí na dostatečném množství vakcíny, které je doposud bohužel nedostatek,“ Červíček. 

Hejtmanství uvedlo, že by v druhém čtvrtletí mělo do Královéhradeckého kraje proudit zhruba 145 tisíc dávek vakcíny měsíčně. Původně se mluvilo pouze o 100 tisíc dávek. Během měsíců duben, květen a červen je v plánu vyočkovat bezmála půl milionu vakcín. 

Od dubna budou v Královéhradeckém kraji očkovat i praktičtí lékaři

Královéhradecký kraj počítá se spuštěním druhé fáze očkování 1. dubna. V ten den by se měla otevřít velkokapacitní centra. Část vakcín hejtmanství přerozdělí i mezi praktické lékaře, kteří budou své pacienty očkovat v ordinacích. Půjde o zhruba...

 

Kraj si vyjednal záložní lůžka v Polsku  

„Předběžně máme přislíbeno zhruba 35 lůžek, které bychom využili ve chvíli maximálního naplnění našich lůžkových kapacit bez možnosti dalšího přemístění pacientů do nemocnic v jiných regionech České republiky,“ potvrdil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). S případným stěhováním pacientů pomůže stát. 

Hranice prolomena. V případě naplnění nemocnic v kraji pomůže Polsko

Královéhradecký kraj v posledních dnech jednal s Polskem o případné pomoci při naplnění nemocnic. Díky tomu se podařila vyjednat pomoc, která uleví nemocnicím v regionu. Pokud některé z krajských zařízení dosáhne svého kapacitního maxima, mohou...

 

Náchodská nemocnice spustila nový léčebný postup  

Nemocnice v Náchodě ve středu otevřela Stacionář COVID-19, ve kterém je pacientům podávána rekonvalescentní plazma. Ta má pacientům vybudovat dostatek protilátek, aby se jejich zdravotní stav nezhoršil. Jako první v kraji přišla s postupem nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.  

"Stacionář COVID-19, je určen pro pacienty s mírným průběhem tohoto onemocnění, u kterých však hrozí vysoké riziko progrese do závažné formy,“ říká ředitel náchodské nemocnice Jan Mach.  

Na začátku pobytu je pacientovi provedeno základní vyšetření na hladinu protilátek proti COVID-19. Následuje krátké vyšetření lékařem, zavedení periferního žilního katetru, v případě podání rekonvalescentní plazmy odběr krve pro zjištění krevní skupiny. 

Nově vznikající stacionář COVID-19 se nachází v dolním areálu náchodské nemocnice v nově vybudovaném pavilonu J. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky přehled, týden, COVID-19, pandemie, ČR, Královéhradecký, kraj, Trutnovsko, očkování, učitelé, školy, nemocnice, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, pacient, Drbna.cz, Martin Červíček, Krajská hygienická stanice, ODS, Miroslav Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Pandemická situace v kraji se výrazně nezhoršila. Trutnovsko je na tom lépe  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.