Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Pokud zavře Polsko hranice, bude Náchod zastavovat kamiony už před vjezdem do města

Uzavřené hranice s Polskem a tisíce kamionů mířící na hraniční přechod v Náchodě. Situace, která by téměř jistě znamenala totální kolaps dopravy ve městě. Pokud se tak Polsko rozhodne zavřít hranice s Českou republikou, bude Náchod zastavovat kamiony ještě před příjezdem do města.

„Hraniční přechod v Náchodě používají hlavně pendleři, kteří jezdí například do Kvasin. Většinu provozu ale tvoří kamionová doprava,“ řekl místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka (ČSSD). Velice často městem projíždí i lidé, kteří míří do Polska na nákupy. „Ani v této době je to nezastavilo,“ dodal místostarosta. Dokonce přiznal, že někteří lidé volají až z druhé strany republiky, aby se zeptali, zda je přechod volný a jaká je ve městě doprava.

Přes Náchod projíždí celkem šest tisíc kamionů denně, nejméně polovina z nich míří právě do Polska. K tomu je třeba připočítat i několik tisíc osobních aut.

„S policií to budeme řešit podobně jako na jaře. Kamionová doprava se bude odklánět už před Náchodem. Řidiče zastavíme už před Jaroměří nebo na obchvatu České Skalice,“ vysvětluje Čtvrtečka. Tím se město vyhne dlouhým kolonám.

Radnice ale uvedla, že město zatím žádné oficiální informace o možném zavedení kontrol na hranicích s Polskem nedostalo.

Hraniční přechody s Polskem na dalších místech

Hraniční přechody s Polskem jsou také v sousedním Pardubickém kraji. Jedním z nich je i hraniční přechod Dolní Lipka - Boboszów na státní silnici mezi Králíky polským městem Miedzylesie. Tu využívají hlavně Češi k menším nákupům v polském pohraničí. Opačným směrem často míří Poláci za zaměstnáním v českých firmách.

"Je to také jeden z tahů mezi Vratislaví a Vídní. Ale když bude na 14 dní přechod zavřený a nebudeme si moct koupit v Polsku konzervu s rybami, tak to snad všichni přežijeme," řekl starosta Králík Václav Kubín (Sportovci).

Polská vláda plánuje zavedení kontrol na hranicích s Českou republikou a Slovenskem kvůli aktuální epidemické situaci v těchto sousedních zemích. Předběžně by zpřísňující opatření měla platit od soboty. O záměru včera informoval polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky Náchod, doprava, Polsko, kamion, přechod, hranice, Česká Skalice, Jaroměř, policie, hraniční přechod, Česko, Jan Čtvrtečka, ČSSD, Kvasiny, Adam Niedzielski, Václav Kubín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud zavře Polsko hranice, bude Náchod zastavovat kamiony už před vjezdem do města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.