Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Od dubna budou v Královéhradeckém kraji očkovat i praktičtí lékaři

Královéhradecký kraj počítá se spuštěním druhé fáze očkování 1. dubna. V ten den by se měla otevřít velkokapacitní centra. Část vakcín hejtmanství přerozdělí i mezi praktické lékaře, kteří budou své pacienty očkovat v ordinacích. Půjde o zhruba 200 praktiků, kteří dohromady dostanou 45 tisíc dávek vakcíny měsíčně.

„Neprodleně očkujeme všechny vakcíny po jejich dodání. To platí i pro vakcínu AstraZeneca, které do kraje dorazilo 5.800 dávek,“ potvrdil novinářům radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK). Další dva tisíce dávek dostane kraj v těchto dnech. Vyočkovat by je chtělo do konce příštího týdne.

Královéhradecký kraj má od státu přislíbených 145 tisíc dávek vakcíny měsíčně, které mají proudit do kraje od začátku dubna. Původně se mluvilo o zhruba 100 tisících dávkách. Od dubna do června bude rozděleno mezi očkovací centra, nemocnice a praktické lékaře 450 tisíc dávek.

Distribučním místem pro přerozdělování a třídění dodaných vakcín bude Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ta každý měsíc pošle zhruba 100 tisíc vakcín do zdravotnických zařízení a očkovacích center, zbytek předá praktickým a závodním lékařům. Ty tak budou moci naočkovat své zaměstnance ve velkých firmách.

„Chceme lidem zajistit co nejlepší dostupnost očkování, proto jsme se zástupci Sdružení praktických lékařů ČR dohodli na zapojení zhruba 200 praktiků do další fáze očkování. Vše samozřejmě závisí na dostatečném množství vakcíny, které je doposud bohužel nedostatek,“ vysvětluje hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Ačkoliv Královéhradecký kraj (stejně jako ostatní regiony) bojuje s nedostatkem vakcíny, některé praktické lékaře zapojil už v těchto dnech. Zhruba dva tisíce očkovacích dávek mají praktičtí lékaři na Hradecku. Dalších 500 jich je v ordinacích na Trutnovsku.

„Důležitým předpokladem pro další zapojení praktiků je ale dostatek vhodné vakcíny, a především zavedení do očkovacího systému ministerstvem zdravotnictví,“ upozorňuje a připomíná mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Kraj bližší informace zveřejní až po vyřízení potřebné administrativy s ministerstvem zdravotnictví a po další dohodě s příslušnými praktiky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát hlavního města Prahy

Štítky očkování, lékař, ordinace, fáze, duben, Královéhradecký, kraj, covid-19, pandemie, koronavirus, Královéhradecký kraj, vakcína, praktický lékař, Zdeněk Fink, AstraZeneca, Hudební divadlo Karlín, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dubna budou v Královéhradeckém kraji očkovat i praktičtí lékaři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.