Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pandemické ztráty počítá i UHK. Chybí peníze z pronájmu kolejí

Ekonomická krize spojená se současnou pandemií se nevyhýbá ani školství. Například Univerzita Hradec Králové přišla o nemalé peníze z pronájmu kolejí. Ubytovna byla po většinu roku poloprázdná. Vedení univerzity pro chybějící peníze sáhne do svých finančních záloh.

"V oblasti hospodářské a doplňkové činnosti univerzity pociťujeme strmý propad, který se projevil ve ztrátě výsledku hospodaření těchto činností a nutnosti zapojení fondů provozních prostředků, které univerzita plánovala využít jiným způsobem," řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

Univerzita Hradec Králové se netají tím, že výpadek způsobila současná pandemie a vládní opatření. Ta zakazují účast studentů na prezenční výuce. To způsobilo, že se během první vlny většina studentů odhlásila z ubytování dřív.

Druhá vlna pandemie byla pro univerzitu ještě náročnější. Doslova překazila zahájení nového akademického roku. Vláda navíc zakázala ubytování vysokoškolských studentů na kolejích a ubytovnách. "Tato opatření logicky vedou ke strmému poklesu výběru kolejného za poskytování ubytovacích služeb," uvedl Novák.

Ubytování pro studenty v tuto chvíli prochází rekonstrukcí. Univerzita proto počítá, že ztráty se mohou dostat až k deseti milionům korun.   

Peníze chybí i v jiných částek univerzity

Univerzita zaznamenala propad příjmů například i z výběru poplatků v Centru služeb UHK nebo nájmech. Nižší je i zájem o smluvní výzkum nebo počet zahraničních studentů.

"Pokud by tato situace přetrvala i v roce 2021 v podobném rozsahu jako byl rok 2020, musela by univerzita zásadním způsobem přehodnotit své priority v oblasti rozvoje, nákladů na spoluúčasti při řešení projektů a investičních aktivit," uvedl Novák.

Na UHK studuje zhruba 6500 lidí. K tomu je třeba přičíst i zahraniční studenty, kterých díky pandemii výrazně ubylo. V letním semestru 2020/2021 by mělo na univerzitu přijet 60 zahraničních studentů, ve srovnání se situací před pandemií jde zhruba o třetinu běžného počtu. "V letním semestru k nám běžně přijíždělo 150 až 200 studentů ze zahraničí," dodal Novák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archdesign.cz

Štítky UHK, univerzita, kolej, ztráta, finance, ekonomika, opatření, vláda, koronavirus, pandemie, COVID-19, studenti, peníze, Univerzita Hradec Králové, Jakub Novák, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemické ztráty počítá i UHK. Chybí peníze z pronájmu kolejí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.