Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

FOTO: Jak zachránit člověka pod kterým se propadl led? Jednou z možností je záchranářský vrtulník

Přesně tuto situaci nacvičovali letečtí záchranáři hasičů a zdravotnické záchranné služby z Hradce Králové. Na slepém rameni řeky Labe vyřízli díru do ledu a do vody poslali jednoho ze svých kolegů. Toho následně vytáhli pomocí lana a žlutého vrtulníku.

„Hasiči spolu se záchranáři nacvičovali postupy záchrany pomocí lanových technik s využitím vrtulníku, zároveň si vyzkoušeli společnou komunikaci mezi posádkou vrtulníku a leteckým záchranářem,“ řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. V podobných případech jde doslova o vteřiny. V ledové vodě se člověk velice rychle podchladí a jeho organismus se vyčerpá.

Pilot vrtulníku musí v tomto případě provést bezchybný manévr. Pokud by klesl příliš nízko nad hladinu vody, mohl by tonoucího utopit. Proud větru z rotorů může topícího člověka zatlačit pod hladinu. Už ve chvíli, kdy hledá pilot vhodnou pozici se z vrtulníku na laně spouští záchranář. Ten k tonoucímu připevní záchranný postroj a následuje vyproštění na břeh.

„Úspěšnost a rychlost zásahu závisí na sehranosti celého záchranného týmu složeného z pilota, vysazovače a leteckého záchranáře,“ vysvětluje mluvčí hasičů.

FOTO: Letečtí záchranáři spolu s hasiči nacvičovali záchranu tonoucího, pod kterým se probořil led

Letečtí záchranáři spolu s hasiči nacvičovali na slepém rameni řeky Labe v Hradci Králové záchranu tonoucích z probořeného ledu. Cílem včerejší společné akce byl nácvik postupů záchrany za využití podvěsu pod vrtulníkem a zároveň společné...

Led je v těchto dnech nebezpečný

Ačkoliv bylo během února v Královéhradeckém kraji hluboko pod nulou, v posledních dnech teploty stoupají. Kvůli aktuálnímu počasí led odtává a stává se nebezpečným. „Bezpečná tloušťka pro pohyb osob na zamrzlé vodní hladině se udává kolem 12 cm v případě stojatých vod,“ vysvětluje Götzová. Na řekách je mít třeba led daleko silnější.

Pokud začne led praskat a jsou slyšet duté rány, je třeba nepanikařit. Místo zběsilého útěku je nejlepší lehnout na břicho a co nejvíce rozložit váhu. Plazením je pak třeba pokusit se dostat na břeh. „Pokud dojde k proboření ledu, je nezbytné dbát na vlastní bezpečnost a zvážit riziko, vyplývající z případné amatérské záchranné akce,“ dodávají hasiči.

Případní zachránci musí myslet především na své zdraví. Zároveň je dobré mít na paměti, že nejdřív se (za každých okolností) volá pomoc. Až poté se jde na led zachraňovat.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky HZS Královéhradeckého kraje, Hradec Králové, cvičení, vrtulník, led, záchrana, FOTO, lano, pilot, EC135, záchranář, zima, prevence, Mountfield Hradec Králové, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jak zachránit člověka pod kterým se propadl led? Jednou z možností je záchranářský vrtulník  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.